Jela bez mesa

VAZDUŠASTE FRITULE SA JOGURTOM: Jednostavni doručak koji će okupiti celu porodicu (FOTO)

Slično krofnicama ali još sočnije.

26.12.2023 08:00

VAZDUŠASTE FRITULE SA JOGURTOM: Jednostavni doručak koji će okupiti celu porodicu (FOTO)
shutterstock.com

Fritule su jelo od testa nalik krofnicama. Jednostavno se prave i idealno su rešenje za doručak ili večeru. Mogu se jesti uz slatke ili slane namaze.

Srećna Republika donosi vam recept za domaće fritule sa jogurtom koje se prave za samo nekoliko minuta.

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 180 ili 200 ml tečnog jogurta
  • 2 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 čep rakije može i bez toga
  • prstohvat soli
  • 200 g glatkog brašna
  • pola praška za pecivo
  • po želji: limunova korica jabuka, cimet...

Priprema:

Ulje ugrejati u loncu. Treba biti toliko ulja da fritule mogu plivati u njemu, ne smeju dodirivati dno. Kada ste zagrijali ulje da bude vruće, smanjite vatru na lagano. Uvek se možete poslužiti i trikom sa varjačom tako što je uronite u ulje, ako se oko njega stvaraju veliki mehurići ulje je prevruće, ako se oko njega stvaraju manji mehurići ulje je savršene temperature za prženje. Ukoliko ćete fritule pržiti na jakoj vatri neće narastii, tada iznutra mogu biti zdekane.

Izmjšajte jaje, jogurt, šećere, rakiju i sol. Zatim umešajte brašno i prašak za pecivo. Sve dobro spojite. Testo će biti gusto. Vrećici za ukrašavanje odsecite vrh debljine palca. Napunite je smesom za fritule.

Fritule istiskajte iznad lonca s uljem. Kada vam izađe crvić dužine slične kao i širine vrećice samo ga prerežite nožićem kako bi pao u ulje. Nemojte prepuniti lonac fritulama, ostavite mesta da  mogu narasti  i da se pritom mogu same okretati.

Kada se dovoljno isprže na jednoj strani obično se same okrenu na drugu, ako ne, samo ih vi dotaknite viljuškom pa će se okrenuti.

Obavezno pazite da vam ulje ne bude prevruće. Fritule pržite na umerenoj vatri nekoliko minuta dok ne poprime zlatno-smeđu boju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)