Čuvena grčka caciki (tzatziki) salata neizostavan je sastojak čuvenog girosa koji je osvojio svet. Međutim, njen sočan i osvežavajući ukus potpuno je osvojio gurmane te je postala neizostavna i u kombinaciji sa drugim jelima.
Jednostavno se pravi, može se jesti tokom cele godine, a šmek koji daje obroku se dugo pamti. Širom Evrope postoje razne varijante ove salate, ali najbolja je ona koja je napravljena po autentičnom grčkom receptu.
Srećna Republika donosi vam originalni recept za čuveni tzatziki.
Sastojci:
- 1 veliki tvrđi krastavac izrendati na krupno
- 400 ml ovčijeg kiselog mleka (u Srbiji možete koristiti jako gusti jogurt ili pavlaku sa minimum 20% masnoće)
- 2 čena belog luka
- malo sveže iseckane mirođije ili malo sveže mente
- 2 kasike maslinovog ulja (za bolji ukus bilo bi dobro da bude grčko maslinovo ulje)
- 1/2 limun ceđen
- malo soli i malo belog bibera
Priprema:
Beli luk je bolje da se ne secka već bi trebalo da se izgnječi u avanu ili izrenda. Mirođiju iseckajte sitno. Očistite krastavac, uklonite semenke, a ako je predugačak isecite ga po sredini. Izrendajte krastavac na krupno, posolite i ostavite u cediljki jedno pola sata, jer je važno dobro ga iscediti od vode. U veliku činiju sipajte grčko kiselo mleko (ili jogurt/pavlaku), mirođiju, beli luk, maslinovo ulje i dodajte usoljeni krastavac. Sve to dobro izmešajte i stavite u frizider da se dobo ohladi, i da se mirisi i ukusi fino sjedine. Tzatziki salatu poslužiti hladnu.
Predlozi za večeru uz ovu salatu:
Najbolja stvar u korištenju pilećih ćevapa kao priloga za tzatziki je to što se odlično nadopunjuju s mediteranskim Ukusima. Pileći ćevapi savršeni su za tzatziki priloge jer imaju malo ugljenih hidrata i puno proteina, što ih čini neverovatno zdravim.
Možda vas zanima…
Komentari (0)