Jela sa mesom

EVO KAKO DA NAPRAVITE PIHTIJE SA BELIM LUKOM: Domaćice se kunu u ovaj način pripreme, uvek se stegnu (FOTO)

Sa prvim hladnim danima, rado su viđene na trpezi kao meze.

17.11.2023 16:00

EVO KAKO DA NAPRAVITE PIHTIJE SA BELIM LUKOM: Domaćice se kunu u ovaj način pripreme, uvek se stegnu (FOTO)
shutterstock.com

Pihtije su tradicionalno jelo, neki kažu i predjelo, koje tokom hladnijih dana krasi trpeze domova širom Srbije. Odlično idu uz kiseli kupus, a mogu s praviti na nekoliko načina. Najbitnije je da se dobro stegnu kako bi masa bila želatinasta.

Gurmani obožavaju pihtije sa belim lukom, koji im daje poseban šmek. Kada se u pihtije stavi i svinjska kolenica, jelo ne može da ne uspe. Najbitnije kod pripreme jeste da proveravate tečnost kako bi bila dovoljno želatinasta i kompaktna.

 

Sastojci:

  • 4 veće svinjske noge(sveže ili dimljene)
  • 1 veća dimljena svinjska kolenica
  • 1 veći list lovora
  • nekoliko zrna bibera
  • 500 gr svežeg junećeg ribića,a moze i bez njega
  • 6-7 krupnijih češnjeva belog luka
  • 1 veza svežeg peršuna
  • po ukusu soli

 

Priprema:

Dobro oprati nogice i kolenicu, poređati u ekspres lonac, dodati lovor i zrna bibera, naliti vodom do crte i kuvati nešto više od dva sata, dok sve dobro ne omekša, raspada se i odvaja od kostiju. Tečnost proceđenu staviti u dublji sud da provri. U međuvremenu, odvojiti kolenicu od kože i kostiju, meso od kolenice i ribića sitno iseckati i rasporediti po dnu posude gde ćete uliti pihtije. Kada je tečnost provri, razmažite je malo po dlanu proverite da li se dobro lepi, ako volite mekše pihtije dodajte još vode, sačekajte da provri.

Kada ste dodali dovoljnu količinu vode, sačekali da provri, sklonite sa vatre dodajte seckani beli luk i peršun i soli po ukusu, promešajte i ulijte u posudu preko mesa. Ostaviti u frižideru preko noći da se pihtije dobro ohlade i stegnu. Sutradan, skinuti kašikom svu masnoću koja se istalozila po površini pihtija, i posuti malo aleve paprike.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)