Lako je kuvati

PIHTIJE, JELO SA JUGA SRBIJE: Lako se sprema i jede u slast

Tradicionalno ovo jelo se sprema u januaru i povoljno utiče na zdravlje kostiju i zglobova

21.01.2022 08:00

PIHTIJE, JELO SA JUGA SRBIJE: Lako se sprema i jede u slast
YouTube/printscreen

Za pihtije svi misle da se teško spremaju i da treba velika veština da se naprave. Danijela Kitanović kaže da zapravo spremaju lako i jedu u slast, a mi moramo da joj verujemo jer smo se već uverili sa nekim njenim receptima.

-Obično se pihtije spremaju na Krstovdan, a jedu na Bogojavljenje, ali će vam ovo jelo prijati tokom zimskih dana jer je ukusno i kalorično.

Pored toga, ovo jelo čini dobro i našem zdravlju jer goveđi želatin sadrži dijetetski kolagen, prolin, glicin i protein:

-Smatra se da ima pozitivan uticaj na zdravlje kože, kose i noktiju, pomaže  kod bolova u zglobovima, zateže kožu, dobar je za probavni i imuni sistem, a pretpostavlja se i da smanjuje pojavu celulita. Trećinu svih aminokiselina u želatinu čini glicin koji je poznat po antiupalnim dejstvima pa je dobar kod zarastanja rana, regeneracije kože, a povoljno utiče i na kvalitet sna, kaže Danijela Kitanović koja recepte objavljuje na kanalu „Lako je kuvati“.

YouTube/printscreen

Pihtije povoljno utiču na zdravlje kostiju i zglobova

 

Sastojci:

- teleća kolenica

- svinjska nogica

- dimljena svinjska kolenica

- dimljena svinjska vešalica

- so u zavisnosti od toga koliko je dimljeno meso slano

- beli luk po želji i ukusu

- voda da prelije meso.

Danijela dodaje da količine treba prilagoditi sopstvenim potrebama, kako ćete da spremite ovo zdravo jelo, Danijela Kitanović detaljno objašnjava u ovom videu:

Komentari (0)