Hladni jesenji i zimski dani zahtevaju nešto drugačiji tip ishrane. Čini se da je to doba godine u Srbiji omiljeno samo zbog toga što se na trpezu ponovo vraćaju tradicionalna kuvana jela bogata kalorijama, poput sarme, kiselog kupusa i neizostavnih pihtija.
Za pihtije mnogi tvrde da su pravi delikates. Mogu se služiti kao predjelo, ali i kao glavno jelo. U periodu slava mnogi im se obraduju. S obzirom na to da im zbog žilatinaste teksture pogoduje hladno vreme, u narednim nedeljama, bilo da ste gost u nečijem domu ili domaćin, svi očekuju da će im biti posluženo upravo to jelo.

YouTube/printscreen
Iako deluje da se jednostavno prave, pihtije su zapravo pravi kulinarski izazov. Granica između toga da li će vam uspeti ili neće krije se u želatinu. Često se dešava da ceo postupak pravljenja uradimo kako treba, a da, kad dođe vreme za posluženje, shvatimo da se pihtije ipak nisu dovoljno stegle. To značajno menja njihov i izgled i ukus.
Uz jedan mali trik veštih domaćica, izbeći ćete kulinarsku katastrofu i uživati u tom, kako ga od šale zovu, mesnatom kolaču.
Pihtije se kuvaju maltene ceo dan ili barem šest, sedam sati, u zavisnosti od šporeta na kom spremate jelo. Na kraju kuvanja, kada tečnost postane lepljiva, sklonite šerpu s vatre, malo prohladite pa povadite meso i kosti. Taj trenutak odredite po tome što je tečnost smanjena na trećinu. Stavite nekoliko kašika tečnosti na tacnu i iznesite na terasu ili prozor ako nije mraz ili u hladniju prostoriju ili u frižider. Sačekajte desetak minuta. Ukoliko se steglo, tečnost nije potrebno vraćati na šporet, a ako nije, šerpu ponovo stavite na ringlu pa joj dodajte kosti i kožice da se još malo kuvaju. Za to vreme skuvano meso usitnite pa ponovite test “stezanja” tečnosti.
Kada test želiranja pokaže da je tečnost dobro ukuvana, sklonite šerpu s vatre i skinute kašikom sloj masnoće koja je na vrhu. Procedite tečnost kroz gušću cediljku. Sipajte kutlačom tečnost preko usitnjenog mesa, pa tanjire, tepsije i ostale činije ostaviti na hladnom mestu dok se pihtije ne stegnu.

unsplash.com
Recept za pihtije:
Sastojci:
• kilogram svinjskih nogica (možete pomešati sa butkicama, repićima ili nečim drugim)
• 2 glavice belog luka (možete staviti i manje ako ne želite da bude dominantan miris)
• so
• začin po ukusu
• biber
Priprema:
Svim sastojcima, ukoliko volite, možete dodati listiće lovora ili peršuna, kako bi pihtije poprimile specifičan miris. Pre kuvanja svinjske nogice morate dobro očistiti i oprati. Stavite ih u dublju šerpu, a preko njih naspite so i začin, listiće lovora ili peršuna, biber i beli luk. Ako ne želite da miris belog luka bude previše jak, možete ga dodati i naknadno, tokom nalivanja pihtija u tanjire. Preko svega toga nalijte dosta vode (oko tri litra, ali može i više, jer se voda tokom kuvanja ne dodaje naknadno). Pihtije se kuvaju dosta dugo, u zavisnosti od mesa, sve dok se meso ne odvoji od kostiju, a u šerpi ne ostane malo vode.
Ukoliko beli luk niste već dodali, u tanjire u koje ćete sipati pihtije stavite po čen belog luka. Kako bi što bolje pustio aromu, naseckajte ga na sitnije deliće. Sitno morate naseckati i skuvano meso. U tanjire najpre lepo rasporedite meso, a zatim nalijte preostalu zamućenu tečnost u kojoj se meso kuvalo. Ostavite pihtije da se ohlade, a onda ih smestite u frižider kako bi se što bolje stegle. Možete ih razliti i u jednu veću tepsiju, pa ih, kada se stegnu, naseći na kockice i tako služiti. Preko njih možete posuti malo aleve paprike. Pihtije će imati najbolji šmek ukoliko ih pripremate od dimljenog mesa.
Komentari (0)