Tetka Saveta

KAKO DA SE PIHTIJE UVEK DOBRO STEGNU? Savet zlata vredan za sve domaćice, a evo i najboljeg, starinskog recepta!

Pihtije se ubrtajaju u tradicionalna srpska jela, a neizostavne su na trepezama tokom slavskog perioda.

16.11.2022 11:01

KAKO DA SE PIHTIJE UVEK DOBRO STEGNU? Savet zlata vredan za sve domaćice, a evo i najboljeg, starinskog recepta!
shutterstock.com

Hladni jesenji i zimski dani zahtevaju nešto drugačiji tip ishrane. Čini se da je to doba godine u Srbiji omiljeno samo zbog toga što se na trpezu ponovo vraćaju tradicionalna kuvana jela bogata kalorijama, poput sarme, kiselog kupusa i neizostavnih pihtija.

Za pihtije mnogi tvrde da su pravi delikates. Mogu se služiti kao predjelo, ali i kao glavno jelo. U periodu slava mnogi im se obraduju. S obzirom na to da im zbog žilatinaste teksture pogoduje hladno vreme, u narednim nedeljama, bilo da ste gost u nečijem domu ili domaćin, svi očekuju da će im biti posluženo upravo to jelo. 

YouTube/printscreen

Bitno je ustitniti meso preko kojeg ćete naliti tečnost

Iako deluje da se jednostavno prave, pihtije su zapravo pravi kulinarski izazov. Granica između toga da li će vam uspeti ili neće krije se u želatinu. Često se dešava da ceo postupak pravljenja uradimo kako treba, a da, kad dođe vreme za posluženje, shvatimo da se pihtije ipak nisu dovoljno stegle. To značajno menja njihov i izgled i ukus.

Uz jedan mali trik veštih domaćica, izbeći ćete kulinarsku katastrofu i uživati u tom, kako ga od šale zovu, mesnatom kolaču.

Pihtije se kuvaju maltene ceo dan ili barem šest, sedam sati, u zavisnosti od šporeta na kom spremate jelo. Na kraju kuvanja, kada tečnost postane lepljiva, sklonite šerpu s vatre, malo prohladite pa povadite meso i kosti. Taj trenutak odredite po tome što je tečnost smanjena na trećinu. Stavite nekoliko kašika tečnosti na tacnu i iznesite na terasu ili prozor ako nije mraz ili u hladniju prostoriju ili u frižider. Sačekajte desetak minuta. Ukoliko se steglo, tečnost nije potrebno vraćati na šporet, a ako nije, šerpu ponovo stavite na ringlu pa joj dodajte kosti i kožice da se još malo kuvaju. Za to vreme skuvano meso usitnite pa ponovite test “stezanja” tečnosti. 

Kada test želiranja pokaže da je tečnost dobro ukuvana, sklonite šerpu s vatre i skinute kašikom sloj masnoće koja je na vrhu. Procedite tečnost kroz gušću cediljku. Sipajte kutlačom tečnost preko usitnjenog mesa, pa tanjire, tepsije i ostale činije ostaviti na hladnom mestu dok se pihtije ne stegnu.

unsplash.com

Pihtije se kuvaju i po nekoliko sati, a potrebno je obaviti nekoliko testova želiranja   

Recept za pihtije:

Sastojci:

•    kilogram svinjskih nogica (možete pomešati sa butkicama, repićima ili nečim drugim)
•    2 glavice belog luka (možete staviti i manje ako ne želite da bude dominantan miris)
•    so
•    začin po ukusu
•    biber

Priprema:

Svim sastojcima, ukoliko volite, možete dodati listiće lovora ili peršuna, kako bi pihtije poprimile specifičan miris. Pre kuvanja svinjske nogice morate dobro očistiti i oprati. Stavite ih u dublju šerpu, a preko njih naspite so i začin, listiće lovora ili peršuna, biber i beli luk. Ako ne želite da miris belog luka bude previše jak, možete ga dodati i naknadno, tokom nalivanja pihtija u tanjire. Preko svega toga nalijte dosta vode (oko tri litra, ali može i više, jer se voda tokom kuvanja ne dodaje naknadno). Pihtije se kuvaju dosta dugo, u zavisnosti od mesa, sve dok se meso ne odvoji od kostiju, a u šerpi ne ostane malo vode.

Ukoliko beli luk niste već dodali, u tanjire u koje ćete sipati pihtije stavite po čen belog luka. Kako bi što bolje pustio aromu, naseckajte ga na sitnije deliće. Sitno morate naseckati i skuvano meso. U tanjire najpre lepo rasporedite meso, a zatim nalijte preostalu zamućenu tečnost u kojoj se meso kuvalo. Ostavite pihtije da se ohlade, a onda ih smestite u frižider kako bi se što bolje stegle. Možete ih razliti i u jednu veću tepsiju, pa ih, kada se stegnu, naseći na kockice i tako služiti. Preko njih možete posuti malo aleve paprike. Pihtije će imati najbolji šmek ukoliko ih pripremate od dimljenog mesa.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)