Jedna od omiljenih poslastica u kojoj uživaju sve generacije dolazi nam iz Belgije. Žan Nojhaus mlađi je 1912. godine osmislio i napravio prvu punjenu čokoladu i nazvao je pralina. Ovaj naziv koristi se ra ručno pravljene čokoladne bombonice. Postoje razne varijacije u ukusima, a najlepši i najjednostavniji su oni od dva sastojka. Ovo je recept za domaće praline u kojima ćete uživati.
Sastojci:
- 400 gr čokolade (mlečne ili crne, po ukusu)
- 50 gr slatke pavlake
- dekoracija po želji
Priprema:
Otopite 300 grama čokolade na pari. Sipajte po malo u silikonske kalupe za bombone i ostavite da se ohladi i očvrsne. Ako ih pravite sa crnom čokoladom i nemate puno iskustva sa topljenjem čokolade, možete dodati malo putera, sve će ići lakše. U drugom sudu otopite preostalih 100 grama čokolade i ostavite da se malo prohladi pa dodajte umućenu pavlaku i promešajte. Sipajte u kalupe po malo punjenja i kad se ohladi prelijte ostatkom čiste čokolade.Punjenje za praline možete obogatiti sa malo prepečenih, mlevenih lešnika, kao i aromom po želji. Osnovni recept je kao stvoren za poigravanje ukusima i teksturama. Našarajte praline belom čokoladom koju ste prethodno otopili i sipali u plastični špric ili im dajte matirani, rustični izgled tako što ćete ih posuti kakao prahom.
Komentari (0)