Čokoladni kolač je uvek odličan izbor kada se zaželimo neke poslastice ili kad nam zafali šećer i energija za naredni dan. Pravi se jednostavno, a na TikToku korisnica pod nalogom #slatkadomacica otkriva savršen trik kako da oblikujemo papir za pečenje u kadici, odnosno u kalupu za kolač. Ona preporučuje oblikovanje papira na obrnutoj strani kalupa, nakon čega ga samo treba ubaciti u kalup u koji će ići smesa od kolača.
Sastojci:
Za testo:
- 170 g putera koji je omekšao na sobnoj temperaturi
- 180 g šećera
- 125 ml vruće nes-kafe (skuvana sa vodom)
- 120 gr crne čokolade
- 3 jajeta
- vanilin šećer
- 160 g brašna
- 40 g kakao praha
- kašičica praška za pecivo
- 180 g kisele pavlake
- malo soli
- malo cimeta
Za premaz:
- 50g istopljene mlečne čokolade
Priprema:
Skuvati nes-kafu, pa je preliti preko prethodno iseckane crne čokolade i ostaviti da se otopi, čime ćete na kraju dobiti proizvod od kog će vam poći voda na usta. Umutiti šećer i puter, dodati vanilin šećer i jedno po jedno jaje, a na drugoj strani pomešati suve satojke i prosejati. Otopljene puter i čokoladu dobro izmešati, a zatim dodati kiselu pavlaku i sve zajedno sjediniti. U jaja i puter dodati čokoladnu smesu i dobro sve umutiti, pa na kraju postepeno dodavati suve sastojke i mešati dok smesa ne postane glatka. Fil ubaciti u četvrtasti kalup ili pekač za hleb koji je obložen pek-papirom i staviti da se peče oko sat vremena na 180 stepeni i na gornjem i na donjem režimu. Pre nego što se ukrasi otopljenom mlečnom čokoladom poželjno je da se kolač ohladi.
Komentari (0)