Slatkiši

ČOKOLADNI KOLAČ SPREMAN ZA SAMO NEKOLIKO MINUTA: Jedan tajni sastojak daće mu ukus od kog će vam poći voda na usta

Slatkiša nikad dovoljno, zato se bacite na posao i počastite sebe i porodicu jednim preukusnim čokoladnim kolačem koji će vam dati energiju tokom čitave nedelje.

08.11.2022 08:01

ČOKOLADNI KOLAČ SPREMAN ZA SAMO NEKOLIKO MINUTA: Jedan tajni sastojak daće mu ukus od kog će vam poći voda na usta
Printscreen/TikTok/slatkadomacica

Čokoladni kolač je uvek odličan izbor kada se zaželimo neke poslastice ili kad nam zafali šećer i energija za naredni dan. Pravi se jednostavno, a na TikToku korisnica pod nalogom #slatkadomacica otkriva savršen trik kako da oblikujemo papir za pečenje u kadici, odnosno u kalupu za kolač. Ona preporučuje oblikovanje papira na obrnutoj strani kalupa, nakon čega ga samo treba ubaciti u kalup u koji će ići smesa od kolača. 

Sastojci:

Za testo: 

  • 170 g putera koji je omekšao na sobnoj temperaturi
  • 180 g šećera
  • 125 ml vruće nes-kafe (skuvana sa vodom)
  • 120 gr crne čokolade
  • 3 jajeta
  • vanilin šećer
  • 160 g brašna
  • 40 g kakao praha
  • kašičica praška za pecivo
  • 180 g kisele pavlake
  • malo soli
  • malo cimeta

Za premaz:

  • 50g istopljene mlečne čokolade

Priprema:

Skuvati nes-kafu, pa je preliti preko prethodno iseckane crne čokolade i ostaviti da se otopi, čime ćete na kraju dobiti proizvod od kog će vam poći voda na usta. Umutiti šećer i puter, dodati vanilin šećer i jedno po jedno jaje, a na drugoj strani pomešati suve satojke i prosejati. Otopljene puter i čokoladu dobro izmešati, a zatim dodati kiselu pavlaku i sve zajedno sjediniti. U jaja i puter dodati čokoladnu smesu i dobro sve umutiti, pa na kraju postepeno dodavati suve sastojke i mešati dok smesa ne postane glatka. Fil ubaciti u četvrtasti kalup ili pekač za hleb koji je obložen pek-papirom i staviti da se peče oko sat vremena na 180 stepeni i na gornjem i na donjem režimu. Pre nego što se ukrasi otopljenom mlečnom čokoladom poželjno je da se kolač ohladi.

Bonus video:

Komentari. (0)