Ako ste ljubitelj testa i gurman sigurno je da u svoja kulinarska umeća ubrajate i palačinke. Ustaljena praksa je da se prave na klasičan način, međutim, mnogi se danas odlučuju za američki stil, koji podrazumeva da je testo značajno deblje od onih koje spremamo čitavog života. Ovaj specijalitet je posebno popularan među mladima koji ih prave za različite zabave ili jednostavno dok uživaju s društvom kod kuće. Evo jednostavnog recepta koji će vas sigurno oduševiti, ali vam i ulepšati dan.
Sastojci:
- 2 čaše mleka (od 2 dl)
- 1/2 čaše jogurta
- 1/2 čaše ulja
- 1/2 čaše šećera
- 2- 2,5 čaše brašna
- 3 jajeta
- malo soli
- prašak za pecivo
- malo šećera
Priprema:
U jednu posudu umutiti belance sa šećerom, a onda dodati žumance. Zatim dodati sve tečne sastojke, a onda postepeno, brašno, prašak za pecivo i so i mutiti dok se smesa ne sjedini. Važno je da kao i kod klasičnih palačinki smesa nema grudvice.
Tiganj mora da bude vreo kad se stavi prva palačinka, a onda treba smanjiti temperaturu. Peći palačniku samo po sredini tiganja i okrenuti je kada se pojave balončići. Ko prvi put pravi ovu vrstu palačinki preporučljvo je da pravi po jednu, a oni koji su dobro uvežbani mogu da stave i po dve u tiganj. Preko palačinke se može namazati sir, džem ili krem, u zavisnosti od ukusa koji preferirate.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)