Miris koji vraća u detinjstvo, ukus koji greje dušu - domaći džem od šljiva nije samo poslastica, već deo tradicije. Gust, taman i aromatičan, ovaj džem pravi se od zrelih, sočnih šljiva, bez veštačkih dodataka, a recept se prenosi s kolena na koleno.
U nastavku pogledajte recept za džem od šljiva koji svako može da pripremi!
Sastojci:
- 2 kg šljiva (što su šljive zrelije - to slađi ukus džema)
- 1 kg šećera
- sok od 1 limuna
Priprema:
Prvo operite šljive, prepolovite ih i izvadite koštice. U veliki lonac slažite red šljiva, pa preko pospite sloj šećera. Nastavite tako - red voća, red šećera - dok ne iskoristite sve.
Kada završite, lonac prekrijte čistom pamučnom ili lanenom krpom i ostavite preko noći. Za to vreme, šljive će pustiti svoj prirodni sok.
Sutradan lonac stavite na ringlu i kuvajte na srednjoj temperaturi, povremeno mešajući. Posle otprilike sat do dva, kada smesa počne da se zgušnjava, dodajte sok od limuna. On ne samo da će osvežiti ukus, već će pomoći i da džem traje duže.
Yuliya Furman / Alamy / Profimedia
Kuvajte još nekoliko minuta uz stalno mešanje. Da proverite da li je džem gotov, stavite kašičicu na tanjirić, ostavite da se prohladi, pa prstom povucite liniju po sredini. Ako se ne spoji – spreman je.
Vrući džem sipajte u sterilisane tegle, dobro zatvorite i okrenite ih naopako. Ostavite da se potpuno ohlade pre odlaganja.
Uživajte!
Komentari (0)