Mitrovdan koji se slavi sutra, 8. novembra obeležava se kao i druge slave - uz sveću, žito, čašu crvenog vina i slavski kolač. Priprema se mrsna trpeza osim ako slava ne padne u sredu ili petak i tada se slavi posno. Posle predjela, supe ili čorbe, sarme i pečenja dolazi najslađi deo svake slavske trpeze, a to su kolači.
Kako su slave vreme da se podsetimo tradicije i toga kako su nekad slavili naši preci, umesto kupovnih modernih kolača Srećna republika vam poklanja recept naših baka za ukusne vanilice koje se tope u ustima. Prave se brzo i jednostavno a što duže stoje to su ukusnije.
Sastojci:
- 200 g masti
- jaje
- žumance
- 500 g brašna
- 5 kašika šećera
- sok od 1 limuna
- 2 kesice vanil šećera
- džem po ukusu za nadev
- prah šećer za posipanje
Priprema:
Mast penasto umutiti a zatim dodati 1 žumance i 1 celo jaje, šećer, vanilin šećer i sok od limuna. Postepeno dodavati brašno i zamesiti testo koje se razvuče u deblju koru otprilike oko pola santimetra. Malom čašicom za rakiju vaditi vanilice i ređati u pleh. Peku se u rerni zagrejanoj na 180 stepeni ali vodite računa da se ne prepeku već da ostanu blede. Vanilicu premažite slojem džema ili pekmeza po ukusu i odozgo zalepite drugu vanilicu pa kolač uvaljajte u prah šećer.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)