Tetka Saveta

SRPSKE DOMAĆICE OTKRILE NEVEROVATAN TRIK ZA PRIPREMU SLAVSKOG ŽITA: Ovo je najlakši način (FOTO)

Ovaj recept je decenijama čuvan.

18.12.2023 16:55

SRPSKE DOMAĆICE OTKRILE NEVEROVATAN TRIK ZA PRIPREMU SLAVSKOG ŽITA: Ovo je najlakši način (FOTO)
Tanjug/AP

Slava je jedan od najvažnijih običaja u srpskoj tradiciji, a priprema slavskog žita je neizostavan deo proslave. Iako se danas sve manje vremena posvećuje pripremi žita kod kuće, tradicionalni način pripreme je jednostavan i vredan truda.

Prvo, potrebno je da se nabave sveža pšenica i med. Pšenica simbolizuje plodnost i obilje, dok med predstavlja sladak život i radost. Nakon toga, pšenicu treba dobro oprati i potopiti u vodi preko noći. Sledećeg dana, procedite pšenicu i stavite je u posudu za kuvanje.

Zatim dodajte vodu i kuvajte pšenicu dok ne omekša. Kada je pšenica skuvana, procedite je i ostavite sa strane da se ohladi. Zatim dodajte med i promešajte. Količinu meda prilagodite svom ukusu, ali nemojte preterivati kako žito ne bi bilo preslatko.

Kada se žito potpuno ohladi, možete ga ukrasiti orasima, bademima, suvim voćem ili cimetom. Ukrasite ga po želji, a zatim ga pokrijte čistom krpom i ostavite da odstoji nekoliko sati pre nego što ga poslužite.

Ovaj jednostavan recept omogućava da pripremite ukusno i simbolično jelo za slavu, čime ćete očuvati tradiciju i uživati u autentičnom ukusu slavskog žita.

shutterstock.com

slavsko žito

Sastojci koji su vam potrebni za pripremu žita:

  • 1/2 kg pšenice bjelice
  • 300-500 g šećera
  • 300-500 g mlevenih oraha
  • vanilin šećer

Potrebno:

  • dubok lonac
  • 2 peškira za kupanje (plažu) ili tanja ćebad

Završni proces pripreme slavskog žita

Uzmete jedan peškir za plažu, rastvorite ga i stavite lonac na sredinu i dobro ga umotate. Možete staviti par većih gumica da se to drži.Važno je čvrsto umotati, da drži toplotu. Sada to uraditi i sa drugim peškirom.
Ostaviti tako umotan lonac sa pšenicom da stoji 12-15 sati. Kada sutradan odmotate lonac, videćete da je pšenica nabubrela i upila svu vodu, spremna je za mlevenje.

Postoji varijanta, da u početku, dok se ne izveštite, ostavite malo više vode pre umotavanja. To je svakako sigurna varijanta. Ta voda će ostati pri dnu, tako da tu pšenicu koja je ostala malo natopljena stavite na cediljku, dok meljete ostatak i sve će biti u redu.

Pšenicu meljete:
– na mašini za mlevenje mesa
– u blenderu
– u secku (manje količine)

Samlevenu pšenicu zamesite sa šećerom i orasima i ukrasite prah šećerom i jezgrom oraha.

To je to. Uopšte nije komplikovano a dopašće se vašoj porodici da jedu žito koje ste vi sami pripremili. Još više ako u pripremu uključite celu porodicu.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)