Tetka Saveta

PRE REZANJA KOLAČA ZA NIKOLJDAN OVO JE VAŽNO DA SVAKI DOMAĆIN URADI: Obratite pažnju na ove reči (FOTO)

Ovo je deo običaja koji se praktikuje i na bogosluženju.

18.12.2023 12:01

PRE REZANJA KOLAČA ZA NIKOLJDAN OVO JE VAŽNO DA SVAKI DOMAĆIN URADI: Obratite pažnju na ove reči (FOTO)
Tanjug Jaroslav Pap, wikimedia.org

Sveti Nikola, u našem narodu poznat i kao Nikoljdan, obeležava se u utorak 19. decembra. 2023. i jedna je od najbrojnijih krsnih slava po broju svečara u Srbiji. Prema crkvenom tumačenju, slavi se isključivo posno zato što uvek pada u vreme Božićnog posta i tu dileme nema. Međutim, brojne su i porodice koje ovu slavu obeležavaju mrsno jer su je tako nasledile od svojih predaka. Različita su mišljenja o tome u crkvi i godinama unazad vode se žustre polemike oko trpeze za Nikoljdan.

Međutim, mnogi koji proslavljaju Nikoljdan kao krsnu slavu ne znaju još jedno važno pravilo za domaćine. 

Shutterstock

Slavski kolač

Obred rezanja slavskog kolača

Kada je reč o slavskom obredu rezanja kolača, važno je napomenuti da se pored samog rezanja kolača, svecu se treba očitati molitva. Naime, pre samog rezanja kolača, prisutni pevaju tropar posvećen svetitelju, dok se očita i molitva posvećena njemu. Ovo je deo običaja koji se praktikuje kako na bogosluženju, tako i u domovima vernika prilikom proslave slave.

Pixabay.com

Za prazničnom trpezom domaćini trebaju pročitati molitvu svetitelju

Obred u domovima vernika
 

Nakon što je pročitan prevod tropara na srpski jezik, naglašava se značaj zajedničkog okupljanja za stolom i otpevanja tropara u čast svetitelja. Ovaj obred predstavlja važan deo slave i priliku da se vernici zahvale svetom Nikoli za njegovu zaštitu i blagoslov.

 

Značaj tropara

Tropar posvećen svetitelju Nikoli ističe njegove vrline poput vere, krotkosti i smirenosti, te se vernici obraćaju svetom Nikoli moleći ga da moli Hrista Boga za spasenje njihovih duša.

Prevod tropara na srpski glasi ovako:

“Kao pravilo vere i primer krotkosti, pokaza te stadu tvojemu istina stvari. Radi toga stekao si smirenjem visinu i siromaštvom bogatstvo, oče arhijereju Nikolaje, moli Hrista Boga da se spasu duše naše. Amin. ”

shutterstock.com

Sveti Nikola

Letnji Sveti Nikola

Dok se zimski Sveti Nikola zimski praznuje 19. decembra u znak sećanja na dan svečeve smrti, letnjeg pravoslavni vernici slave 22. maja, kada su svetiteljeve mošti 1087. godine prenete iz grada Mira u Likiji u tada pravoslavni Bari u Italiji.

Iako kalendarski ne pripada letu, zbog najčešće lepog vremena kada "pada" taj praznik, u narodu se naziva i letnji Sveti Nikola. To je za mnoge porodice mala slava ili preslava.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)