Tetka Saveta

DA LI STE ZNALI DA POSTOJE DVOJICA SVETIH NIKOLA? Jedan od njih je kao beba odbijao da pije mleko sredom i petkom i nasledio je ogromno bogatstvo!

Za sveca koji se slavi danas, 19. decembra, vezuju se brojne legende, a ovo je pet malo poznatih činjenica o njemu.

19.12.2022 09:01

DA LI STE ZNALI DA POSTOJE DVOJICA SVETIH NIKOLA? Jedan od njih je kao beba odbijao da pije mleko sredom i petkom i nasledio je ogromno bogatstvo!
shutterstock.com

Nikoljdan je slava posvećena Svetom Nikoli čudotvorcu i koja se proslavlja 19. decembra. U hrišćanstvu još poznat i kao Nikola Mirlikijski, a slavi se kao zaštinik putnika, moreplovaca, siromašnih, a posebno dece. Na pravoslavnim ikonama predstavljen je sa mitrom na glavi i izuzetno je poštovan u svim pravoslavnim crkvama posebno u srpskoj, grčkoj i ruskoj.

Srećna republika vam donosi 5 manje poznatih zanimljivosti koje se vezuju za tog sveca.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by spc_keln (@spc_keln)

1. Bilo ih je dvojica?

U drevnim žitijima Nikola Mirlikijsko obično se meša sa njegovim stricem Nikolom Patarskim zbog sličnih detalja u životima svetaca. Obojica su rodom iz Likije, bili su arhiepiskopi i poštovani su kao svetitelji i čudotvorci. Te sličnosti su dovele do pogrešnog zaključka, pa se dugo verovalo da postoji samo jedan Sveti Nikola, iako ih je zapravo bilo dvojica. Prema predanju, negov stric, episkop Nikola Patarski, ga je hirotonisao u čin steca, a zatim u sveštenika, koji je bio njegov pomoćnik koji je širio učenje Isusa Hrista.

2. Udario šamar jeretiku 

Ime Nikola potiče od grčkog imena Nikolaos što u prevodu znači "pobeda ljudi". Legenda kaže da je rimski car Konstantin I Veliki, rodom sa prostora današnjeg Niša, 325. sazvao prvi Nikejski sabor na kome je učestvovalo 300 crkvenih verodostojnika. Tada se raspravljalo o Svetom Trojstvu. Najglasniji je bio Arijus, koji uporno negirao Sveto Trojstvo, pa mu je Nikola udario šamar i završio u zatvoru. Te noći ga je "posetila" Devica Marija koja ga je upitala zbog čega se tako poneo. On joj je objasnio da je to uradio zbog ljubavi prema njoj, a ona mu je zauzvrat ostavila Bibliju na poklon.

3. Čudo u majčinom stomaku

Legenda kaže da je Sveti Nikola rođen nekoliko godina nakon sklapanja braka njegovih roditelja. Veruje se da je prvo čudo napravio još u majčinom stomaku. Naime, ona se razbolela dok je bila trudna s njim ali je naprasno ozdravila preko noći zbog sina koga je nosila. Predanje kazuje da je još kao beba odbijao da pije mleko sredom i petkom, te da je bio preodređen da život posveti Bogu. Nakon što su mu roditelji umrli od kuge nasledio je veliko bogatstvo. Vođen monaškim i svešteničkim principima bogatstvo je podelio siromašnima.

4. Tri grumena zlata

Sveti Nikola pomaže ljudima u nevolji, posebno siromašnima. Prema legendi, jedan siromašan, ali dobar, čovek imao je tri ćerke za udaju. Međutim, prosci su zaobilazili njegovu kuću jer nije imao miraz za njih. Spasao ga je Sveti Nikola koji mu je tokom noći doneo tri grumena zlata i ostavio ih na prozoru. Jedan se otkotrljao i sleteo u cipelu. Odatle potiče verovanje da Sveti Nikola donosi deci darove tokom noći i ostavlja ih u čarapama, papučama ili cipelama. U pojednim krajevima sveta na praznik Svetog Nikole ostavlja se upaljena sveća na prozoru kao znak svecu da dođe i pomogne onima kojima je pomoć potrebna. 

5. Inspiracija za Deda Mraza

Sveti Nikola je posebno omiljen u Holandiji, gde ga zovu Sinterklaas. Upravo iz tog njegovog imena nastalo je ime za izmišljeni lik Santa Klaus ili kod nas Deda Mraz. I on, poput Svetog Nikole, dolazi noću i daruje poklone dobroj deci.  

Na većini pravoslavnih ikona predstavljen je tako da u jednoj ruci drži episkopski štap, a u drugoj knjigu u koju su zlatnim slovima upisana imena dece koja su bila dobra ili manje dobra prethodne godine. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)