Tetka Saveta

MOLITVA SVETOM DIMITRIJU: Evo šta mogu da očekuju oni koji se danas obrate jednom od najvećih svetaca u srpskoj, grčkoj i ruskoj crkvi!

Sveti Dimitrije rođen je u Rimskom carstvu, a kao vojskovođa je imao zadatak da progoni Hrišćane, ali je on počeo da propoveda tu veru zbog čega je i skončao na brutalan način.

08.11.2022 09:01

MOLITVA SVETOM DIMITRIJU: Evo šta mogu da očekuju oni koji se danas obrate jednom od najvećih svetaca u srpskoj, grčkoj i ruskoj crkvi!
Republika.rs/pravoslavnacrkva.ch

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog velikomučenika Dimitrija, u narodu poznat kao Mitrovdan. Po broju svečara Mitrovdan je na šestom mestu krsnih slava u Srbiji i za taj praznik se vezuju brojne legende. Opevan je i u narodnoj pesmi kao "hajdučki rastanak" jer se veruje da od tog dana počinju hladni dani tokom kojih su se davnih dana Hajduci skrivali kod jataka da provedu zimu.

Osim Srba Svetog Dimitrija poštuju i slave i Grci i Rusi. Kod drugih je taj svetac proglašen zaštitnikom Sibira i današnji praznik je jedan od najvećih u Ruskoj pravoslavnoj crkvi.

Dve verzije gde je postradao

Sveti Dimitrije rođen je u Solunu u 3. veku gde je postavljen na očevo mesto za vojskovođu sa zadatkom da progoni hrišćane. Umesto progona on je propovedao veru Hristovu i ubrzo je postao omiljen u narodu. Besan rimski car Maksimilijan naredio je da se buntovni vojskovođa baci u tamnicu, što su jedva dočekali vojnici koji su ga uz teške muke savladali i utamničili.

Crkveni istoričari nisu saglasni u tome da li je svetitelj stradao u tamnici u Solunu ili u rimskom Sirmijumu, današnjoj Sremskoj Mitrovici koja je po njemu i dobila ime. Prema sačuvanim dokumentima iz 8. veka, on je pogubljen u Sirmijumu, a njegovi ostaci su preneti u Solun nakon što su varvari osvojili Srem.

Po drugom tumačenju on je pogubljen u tamnici u Solunu gde su ga rimski vojnici proboli kopljima plašeći se da mu priđu blizu. Njegovo telo sahranjeno je na tajnoj lokaciji u Solunu gde su Grci 413. podigli u crkvu u njegovu čast.

Slepi progledaju

Legenda kaže da je grob svetog Dimitrija odisao bosiljkom i smirnom zbog čega je nazvan Mirotočivi. Prema predanju, kao zaštitnik Soluna on je čuvao grad od zemljotresa, bolesti i opsada, a njegovim moštima se poklonio i Sveti Sava koji je celivao njegovu časnu ruku. Koliko je taj svetitelj poštovan u Srbiji najbolje svedoči da su u njegovu čast podignute mnoge crkve još u srednjovekovnoj Srbiji, uključujući i crkvu u Pećkoj Patrijaršiji i kapelu u manastiru Visoki Dečani. Danas u Srbiji postoji 120 hramova posvećenih Svetom Dimitriju za koga se u narodu veruje da pomaže bolesnima, da slepi progledaju, a utehu i lek pronalaze i one od kojih su lekari digli ruke. Veruje se da pomaže svakome ko prizove njegovo ime, posebno na današnji dan.

Molitva Sv. Dimitriju:

„Sveti i slavni velikomučeniče Hristov, Dimitrije, brzi pomoćniče i topli zastupniče onima što ti s verom pritiču! Odvažno stojeći pred nebeskim Carem, isprosi nam od Njega oproštaj sagrešenja naših i izbavljenje od svepogubne bolesti, od zemljotresa, od potopa, od ognja i mača i od večne kazne. Moli Njegovu blagost da bude milostiv prema ovom gradu, prema ovoj porodici i svakoj zemlji hrišćanskoj. Izmoli nam kod Cara nad carevima pobedu nad neprijateljima i vasceloj državi mir, spokoj, čvrstinu u veri i pobožni napredak. Nama, pak, koji poštujemo tvoj časni pomen isprosi blagodatno ukrepljenje za dobra dela da bismo se, ugodivši njima našem Gospodu Isusu Hristu, tvojim molitvama udostojili da nasledimo Carstvo nebesko i da Ga večno proslavljamo sa Ocem i Svetim Duhom. Amin.

Narodna verovanja i običaji

Za ovaj praznik vezana su mnoga narodna verovanja i običaji. Kako je ovaj praznik obeležen crvenim slovom u crkvenom kalendaru ne treba ništa raditi, a ženama se savetuje da ne diraju vreteno, češljeve i makaze. Seljaci u Šumadiji na Mitrovdan u svaki ugao sobe stavljaju oblutak (kamen) da ih brani od miševa.

Na osnovu vremenskih prilika na današnji dan predviđa se i kakva će biti zima. Ako pada sneg veruje se da je Sveti Dimitrije došao na belom konju i da će se sneg zadržati sve do aprila. Ako je oblačno čeka nas topla zima, a ako je pak vedro, prema narodnom verovanju, zima pred nama će biti oštra i hladna. Postoji i verovanje da na Mitrovdan ne treba grditi malu decu bez obzira na okolnosti jer će navodno onda cele godine biti nestašna.

Bonus video: 

Komentari (0)