Mnogi od nas navikli su da kuvano žito jedu samo za slavu, međutim, budući da je u pitanju izuzetno zdrava namirnica, koja je uz to i veoma ukusna kada se spremi u kombinaciji sa orasima i šećerom, zašto ne biste probali da upravo njom začinite dane posta koji još traje? Donosimo vam najbolji recept koji se može koristiti i za pripremu koljiva, to jest slavskog žita, ali i u vreme kada nisu slave, već samo želite da osvežite svakodnevicu nekim malo drugačijim "slatkišem".
Sastojci:
- 500 grama pčenice belije
- 400 grama kristal-šećera
- 400 grama mlevenih oraha
- 2 kesice vanilin šećera
- 1/2 ploda muskatnog oraščića
Priprema:
Očistiti pola kilograma pšenice belije, sipati je u šerpu s vodom i ostaviti da prenoći. Sutradan je isprati u nekoliko voda i dobro skuvati. Kada bude gotova pustiti je da se ohladi i dok je još mlaka, procediti je, ali je ne ispirati. To je jedna od tajni koja omogućava da pšenični skrob ostane sa žitom. Toplo, proceđeno žito samleti, ali ne previše sitno, što je druga tajna najboljeg recepta za kuvano žito. Dok je još mlako pomešati ga sa šećerom i orasima, dodati vanilin šećera i po želji pola muskatnog oraščića. Ukoliko je moguće, smesu umešati rukama, što je treća tajna jer se na taj način sastojci najbolje sjedine. Na kraju žito posuti orasima.
Uživajte!
Komentari (0)