Tetka Saveta

OTKRIVAMO KAKO SE ČESNICA SPREMA U VOJVODINI, ŠUMADIJI I NA JUGU SRBIJE: 3 recepta koja će vas oduševiti, posebno onaj za slatku božićnu pitu!

Svaki kraj Srbije ima svoje običaje u pripremi božićne česnice, a mi vam donosimo tri najzastupljenija recepta koje možete isprobati ukoliko volite da eksperimentišete u kuhinji.

05.01.2023 19:01

OTKRIVAMO KAKO SE ČESNICA SPREMA U VOJVODINI, ŠUMADIJI I NA JUGU SRBIJE: 3 recepta koja će vas oduševiti, posebno onaj za slatku božićnu pitu!
youtube.com/Uradi Sama- Ideje za kreativce

Božićna česnica je jedan od najvažnijih simbola tog praznika kojim se slavi rođenje Isusa Hrista. Međutim, širom Srbije postoje različiti običaji kad je u pitanju priprema božićne česnice. Na jugu naše zemlje pravi se posna, u Šumadiji raskošana i ukusna pogača, a u Vojvodini slatka česnica koja je zapravo pita u koju se stavlja novčić.

Simbolika je svuda ista - okupljanje porodice oko božićne trpeze, a lomljenje česnice je još jedan detalj koji jača zajedništvo porodice.

Srećna republika vam donosi tri najrasprostranjenija, ali i najbolja recepta za tradiconalnu česnicu. 

Jug Srbije

Na jugu naše zemlje zadržali su se stari običaji, pa se božićna česnica tradicionalno priprema posno. U pitanju je bezkvasna tanja pogača koju domaćica mesi na Badnji dan, a tradicionalno se lomi za Badnje veče.

Sastojci:

  • 600 g brašna
  • pola kesice praška za pecivo
  • četvrtina kašičice sode bikarbone
  • 2 do 3 kašike ulja
  • so po ukusu

Priprema:

Najpre se pomešaju brašno, prašak za pecivo i soda bikarbona, a zatim se dodaju prstohvat soli i ulje. U česnicu se sipa malo osveštane vode, a potom se testo zamesi sa mlakom vodom. Božićna česnica se na jugu Srbije dugo mesi kako bi se testo podstaklo da naraste. Česnica sa juga naše zemlje je najčešće tanka pogača i ne može mnogo da naraste jer nema kvasca. U testo se ubacuje novčić, listić badnjaka, zrno kukuruza i čen belog luka. Kada se testo dobro umesi prebacuje se u okruglu tepsiju i oblikuje. Vrhom viljuške oblikuje se krst na sredini, a potom peče oko 30 minuta na 180 stepeni dok ne dobije finu rumenu boju. Veruje se da ukućanin koji izvuče novčić naredne godine neće imati problema sa novcem, čen belog luka doneće zdravlje, a zrno kukuruza i listić badnjaka stavljaju se u česnicu kao nešto što je nasleđeno od predaka sa sela. Ta dva elementa označava dobru rodnu godinu, bogate šume i situ stoku.

Šumadija

U šumadijskim selima već vekovima se mesi bogata božićna česnica za koju se veruje da donosi prosperitet kući. Domaćica mesi česnicu na Božićno jutro, ali pre svanuća, a lomi se za ručak nakon što se svi ukućani vrate sa službe u crkvi i okupe oko praznične trpeze. U pitanju je raskošno ukrašeni hleb koji pored krsta i crkvenih simbola može da ima i male figurice pilića ili pletenice od testa. Česnica se nikad ne seče nožem već se lomi rukama.

 Sastojci:

  • kilogram belog oštrog brašna (tip 400)
  • 2 žumanceta
  • kašika ulja
  • ½ l mleka
  • so, šećer
  • ½ kvasca

Priprema:

Mleko zagrejte da bude mlako i u njemu rastopite kvasac koji treba malo da odstoji. U sredini brašna se napravi manja rupa u koju se sipa kašičica šećera i isto toliko soli, doda se kašika ulja i 2 žumanceta. Potom se testo zamesi sa mlekom vodom i kvascem, a mesi se dok masa ne postane kompaktna. U testo se stavi novčić, a zatim se oblikuje u okruglu pogaču i stavlja u tepsiju, s tim što se malo testa ostavi sa strane za pravljenje ukrasa. Testo treba da odstoji u posudi za pečenje barem pola sata. Za to vreme domaćica pravi ukrase, krst od testa, malene piliće i pletenice kojima ukrašava česnicu. Nakon što testo naraste premaže se žumancetom i peče oko 50 minuta na 200 stepeni. Kad je česnica gotova pokrije se vlažnom krpom da omekša.

Vojvodina

U pojedinim delovima Vojvodine, posebno u Sremu, česnica je slatka i ne pravi se kao hleb, već kao pita. Zahteva malo više vremena i služi se na kraju Božićnog ručka uz čašu crnog vina. Kao i u ostale česnice i u ovu se ubacuje novčić, a veruje se da će ukućanin koji dobije parče česnice sa paricom imati najviše sreće u narednoj godini.

Sastojci:

  • 300 g tankih kora za pitu
  • 500 g mlevenih oraha
  • 200 g suvog grožđa
  • 300 g rastopljenog meda
  • 100 g šećera
  • 150 g rastopljenog margarina
  • 25 g margarina za premazivanje tepsije

Priprema:

Suvo grožđe preliti vrelom vodom i pustiti da nabubri 10 minuta, a potom ga ocediti. Na tihoj vatri otopiti med da bude što ređi, a u drugoj posudi margarin. Tepsija srednje veličine se podmaže margarinom i potom stavi jedna kora. Najpre preliti sa malo rastopljenog margarina, posuti 3 kašike mlevenih oraha, ½ kašike šećera, posuti suvim grožđem i preliti sa 2 kašike meda. Odozgo se stavi nova kora i ponovi postupak. Negde na polovini ubaciti novčić, a potom nastaviti sa slaganjem dok se ne potroše svi sastojci, a obavezno je da dve kore budu kao poslednji sloj. Peče se 15 do 20 minuta dok ne dobije finu rumenu boju. Nakon pečenja, ukoliko želite da bude malo sočnija, možete je preliti ukuvanim sirupom od 100 ml vode i 50 grama šećera. Važno je da česnica ne pliva u saftu da ne bi bila kao baklava. Za kraj se preko česnice sipa još malo meda i vrati u rernu tek toliko da se med istopi.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)