Običaji i verovanja

GDE SE ČUVA NOVČIĆ IZ ČESNICE: Ne sme da se izgubi, baci ili pokloni

Neki ga drže uz sebe kao amajliju a najbolje bi bilo da se do idućeg Božića čuva uz ikonu

07.01.2022 14:00

GDE SE ČUVA NOVČIĆ IZ ČESNICE: Ne sme da se izgubi, baci ili pokloni
YouTube/printscreen

Na Božićno jutro domaćice pripremaju česnicu u koju su sakrile novčić koga svi žele da dobiju u svom parčetu božićnog hleba. Veruje se, da će onaj ko nađe paricu imati sreće, zdravlja i bogatstva u narednoj godini.

Prema običajima, svako mora da pojede svoje parče česnice kako bi u dom ušla snaga, zdravlje i blagostanje. Onaj srećnik koji izvuče novčić, nikako ne sme da ga baci, zaboravi, da nekome ili nešto njime kupi.

Ukoliko novčić ostane u parčetu namenjenom za „kuću“, znači da će svi ukućani imati sreću, zdravlje i blagostanje tokom cele godine. Nekada se ovaj novčić, uz pomoć testa, lepio za plafon kako bi štitio sve ukućana.

YouTube/printscreen

Svi ukućani se nadaju da će izvući novčić iz česnice koji će im doneti dobro zdravlje, uspeh i blagostanje

 

Mnogi ovaj novčić nose uz sebe kao amajliju tokom cele godine, najčešće u novčaniku. Ali prema običajima, najbolje bi bilo da se taj novčić otkupi drugim novcem i stavi pored ikone gde će se čuvati do idućeg Božića.

U česnicu se, u nekim krajevima, stavlja zrno kukuruza, a ko ga dobije, imaće uspeha u polju. Ko izvuče parče drena, biće dobrog zdravlja cele godine.

Prema starom verovanju, ako žena izvuče zrno pasulja, može se nadati blizancima.

Komentari (0)