Slatka ili slana

SAVRŠENA ČESNICA: 3 recepta za iskusne domaćice i one koje nemaju mnogo vremena

Od jednostavnih do komplikovanih, od slanih do slatkih – mnogo je recepata za pravljenje neizostavnog dela Božićne trpeze

05.01.2022 14:00

SAVRŠENA ČESNICA: 3 recepta za iskusne domaćice i one koje nemaju mnogo vremena
YouTube/printscreen

Na Božićnoj trpezi mora da se nađe česnica ali u Srbiji, od kraja do kraja, zavisi način pripreme, da li je slana ili slatka i koju simboliku nosi. U nekim delovima naše zemlje se lomi i jede za Badnje veče, a negde na sam dan Božića

Ono što je za sve zajedničko je da se oko nje okupljaju članovi porodice i sa velikim nestrpljenjem očekuju ko će izvući novčić iz nje. Uobičajene je da domaćice na Badnje veče mese česnicu.

Najjednostavniji i najbrži recept za česnicu

Sastojci:

  • Pola paketića svežeg kvasca
  • Kašičica šećera
  • Malo soli
  • Mlaka voda

Priprema:

Kvasac staviti u dublju šolju i dodati mu malo šećera sa mlakom vodom kako bi se aktivirao. Kada naraste, sipati ga u vanglu sa brašnom, dodati so i mutiti dok testo ne počne da se odvaja od zidova posude. Ne zaboravite da ubacite novčić.

Ostavite da testo naraste, potom ga preručiti u pleh i peći dok ne porumeni.

Vičnije domaćice mogu da pripreme i ovakvu česnicu i da je bogato ukrase:

Na jugu i zapadu Srbije je ona bezkvasna

Sastojci:

  • 600 grama brašna
  • polovina praška za pecivo
  • četvrtina kašičice sode bikarbone
  • 2 do 3 kašike ulja
  • so po ukusu

Priprema:

U dubljoj posudi treba pomešati brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Potom se doda malo soli i ulja, kao i malo mlake vode a onda treba dugo mesiti kako bi se testo podiglo. Nemojte da očekujte da ovo testo mnogo naraste jer nema kvasca. Na kraju ubacite paricu u pogaču, ponovo premesite, ostavite da malo odstoji i stavite da pečete.

YouTube/printscreen

Ako česnicu pravite bez kvasca, ne možete očekivati da će puno da naraste

 

U Vojvodini je česnica slatka

Sastojci:

  • 400 grama oraha
  • 150 grama rogača
  • Šećer i med po želji
  • 250 do 300 ml kisele vode
  • pola kilograma kora za pitu ili baklavu
  • malo ulja
  • 100 grama suvog grožđa

YouTube/printscreen

U Vojvodini je česnica slatka i pravi se od kora za pitu

 

Priprema:

Samlevene orahe, rogač i šećer treba pomešati u jednoj činiji. U drugoj se pomešaju ulje i voda. Na dno pleha se stave dve kore i svaka kora se maže sa mešavinom ulja i vode i posipa već pripremljenom mešavinom od oraha, rogača i šećera. Na svaku drugu koru se stavlja suvo grožđe. Među korama treba negde sakriti novčić.

Poslednja kora se namaže samo uljem. Peče se oko dvadesetak minuta, dok kora ne dobije finu rumenu boju.

Nakon pečenja, skuva se 100 mililitara vode sa 50 grama šećera i sa tom tečnošću se preliva česnica. Na kraju se preko stavi malo meda i česnica vrati u rernu kako bi se med istopio.

 

 

Komentari (0)