Na Božićnoj trpezi mora da se nađe česnica ali u Srbiji, od kraja do kraja, zavisi način pripreme, da li je slana ili slatka i koju simboliku nosi. U nekim delovima naše zemlje se lomi i jede za Badnje veče, a negde na sam dan Božića
Ono što je za sve zajedničko je da se oko nje okupljaju članovi porodice i sa velikim nestrpljenjem očekuju ko će izvući novčić iz nje. Uobičajene je da domaćice na Badnje veče mese česnicu.
Najjednostavniji i najbrži recept za česnicu
Sastojci:
- Pola paketića svežeg kvasca
- Kašičica šećera
- Malo soli
- Mlaka voda
Priprema:
Kvasac staviti u dublju šolju i dodati mu malo šećera sa mlakom vodom kako bi se aktivirao. Kada naraste, sipati ga u vanglu sa brašnom, dodati so i mutiti dok testo ne počne da se odvaja od zidova posude. Ne zaboravite da ubacite novčić.
Ostavite da testo naraste, potom ga preručiti u pleh i peći dok ne porumeni.
Možda vas zanima…
Vičnije domaćice mogu da pripreme i ovakvu česnicu i da je bogato ukrase:
Na jugu i zapadu Srbije je ona bezkvasna
Sastojci:
- 600 grama brašna
- polovina praška za pecivo
- četvrtina kašičice sode bikarbone
- 2 do 3 kašike ulja
- so po ukusu
Priprema:
U dubljoj posudi treba pomešati brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Potom se doda malo soli i ulja, kao i malo mlake vode a onda treba dugo mesiti kako bi se testo podiglo. Nemojte da očekujte da ovo testo mnogo naraste jer nema kvasca. Na kraju ubacite paricu u pogaču, ponovo premesite, ostavite da malo odstoji i stavite da pečete.
U Vojvodini je česnica slatka
Sastojci:
- 400 grama oraha
- 150 grama rogača
- Šećer i med po želji
- 250 do 300 ml kisele vode
- pola kilograma kora za pitu ili baklavu
- malo ulja
- 100 grama suvog grožđa
Priprema:
Samlevene orahe, rogač i šećer treba pomešati u jednoj činiji. U drugoj se pomešaju ulje i voda. Na dno pleha se stave dve kore i svaka kora se maže sa mešavinom ulja i vode i posipa već pripremljenom mešavinom od oraha, rogača i šećera. Na svaku drugu koru se stavlja suvo grožđe. Među korama treba negde sakriti novčić.
Poslednja kora se namaže samo uljem. Peče se oko dvadesetak minuta, dok kora ne dobije finu rumenu boju.
Nakon pečenja, skuva se 100 mililitara vode sa 50 grama šećera i sa tom tečnošću se preliva česnica. Na kraju se preko stavi malo meda i česnica vrati u rernu kako bi se med istopio.
Komentari (0)