MALI BOŽIĆNI TRIKOVI

BOŽIĆ OD VRATA DO TRPEZE: Kako dekorisati dom za najradosniji hrišćanski praznik?

Svi želimo da se duh praznika prenese na naš dom, kako bi u ovo radosno doba i naš životni prostor oslikavao spokoj i ljubav koji ovaj period sa sobom nosi. Portal Srećna Republika vam donosi brze savete za božićnu dekoraciju doma.

28.12.2021 09:34

BOŽIĆ OD VRATA DO TRPEZE: Kako dekorisati dom za najradosniji hrišćanski praznik?
pexels.com

Ukoliko vam nedostaje ideja za ukrašavanje doma uoči Božića a želite da se spokoj, mir i ljubav usele u svaki deo vaše kuće ili stana, mi smo tu da vam pomognemo. Donosimo vam jednostavne predloge za božićne vence i ikebane koji će predstojeće svečanosti učiniti još posebnijim!

BOŽIĆ BATA DOLAZI NA VRATA

Zelena je boja mira

Ukoliko želite da napravite simpatičan venčić za ulazna vrata, možete to uraditi veoma jednostavno. Trebaće vam komad žice iz obližnje gvožđare, borove grančice i šišarke, kao i pecaroški najlon. Žicu oblikujte u krug i od nje napravite osnovu za vaš  venac. Borovu granu izdelite na manje grančice koje ćete pecaroškim najlonom vezati za obruč. Kako biste razbili monotoniju, privežite i poneku šišarku a ako želite da vam venac sija, isprskajte ga lakom za kosu. To će mu dati sjaj i usporiti opadanje iglica. Lepo i praktično.

Badnjak unosi duh Božića

Ako želite klasičan venac od badnjaka, lako ga je napraviti, a mi ćemo vam dati i neke savete kako da razbijete monotoniju i klasiku učinite još boljom. Na obruč od žice vežite grančice badnjaka ali ih zbijte gusto da se žica ne vidi. U radnjama kupite crvene bobice, možete ih naći u plastičnoj ili drvenoj varijanti, pa ih toplim lepkom zalepite na poneki list badnjaka.

Crvena boja će dati lep kontrast smeđoj boji listova. A ukoliko želite da vaš venčić na sebi ponese duh zime, kupite sneg u spreju i naprskajte listove i bobice tek toliko da izgleda kao da su se na njima nakupile zalutale pahulje tokom noći.

Zvezda ulaznih vrata

Za sledeći venac vam trebaju tanke i duge suve grančiće, koje lako možete pronaći u lokalnom parku. Kupite beli auto lak i prelakirajte ih, napravite snop grančica i savijte ih u oblik obruča. Grane zavežite pecaroškim najlonom kako se ne bi odmotavale i štrčale iz obruča.

U radnjama možete da nabavite plastične crvene listove božićne zvezde. Klještima ih isecite na individualne listove ili skup od po tri lista i zalepite ih toplim lepkom na belu osnovu. Svedene grančice će biti sjajna pozadina za bujne listove živih boja, pa će vaš venčić ličiti na šećerni štapić sa tradicionalnim belo-crvenim prugama.

PRIZOVITE BOŽIĆ NA TRPEZU

Pšenica kao simbol novog života

Ako ste ove godine zasejali ili kupili božićnu pšenicu, napravite od nje zvezdu vašeg stola. Saksiju sa pšesnicom očistite i postavite je u centar kružnog komada drveta, debljine oko dva centimetra. Oko saksije na osnovu polepite šišarke toplim lepkom a kada se šišarke osuše i budu stabilne, predstavljaće obod na ivici tog komada dreta. Ako vam je ostalo prostora između saksije i šišarki, popunite ga slamom i ušuškajte svoju pšenicu u svojevrsne jasle.

Kukuruz sjajniji od sunca

Nabavite visoku vazu koja je providna. Sipajte u nju kukuruz kokičar, prekrijte dno i prvih 5 centimetara, pa dodajte par oraha, dodajte još kukuruza, pa ubacite par žirova, zatim još kukuruza,pa umetnite par kestenova i njih prekrijte kukuruzom. Na dno vaze vežite veliku plišanu mašnu i ovaj aranžman postavite na centar stola. Delovaće lepo, a žuta ili narandžasta boja kukuruza će biti simpatično prošarana različitim nijansama smeđe i toplinom koju će orašasti plodovi uneti u ovu kombinaciju.

Ukoliko pak želite da se kukuruz i orašasti plodovi vide tek pri vrhu vaze, možete donju polovinu vaze ispuniti ukrasnim kamenčićima a samo gornji deo prošarati kao što smo već objasnili. Da biste prikrili kamenčiće, nabavite manji džak od jute i stavite vazu u njega. Po potrebi, ako prekriva previše, džak skratite. Kako biste ga pričvrstili za vazu, vežite crvenu satensku mašnu oko džaka i tako ga priljubite uz vazu.

Ikebana u kućnoj radinosti

Ukoliko imate neku staru dasku za sečenje kružnog oblika, nemojte je bacati, iskoristite je za ovaj praznični projekat. Kupite deblju crvenu sveću, stavite je u centar daske i grafitnom olovkom obeležite njene ivice pa je sklonite. To će vam naznačiti dokle smete da lepite ostale ukrase. Toplim lepkom zalepite borove grančice na dasku, neka vam one budu prvi spoljašnji „bedem“.

Plastične individualne listove božićne zvezde zalepite iza grančica u drugom ukrasnom obruču, možete nalepiti i nekoliko redova ako vam je daska većih dimenzija. Treći nivo čine listovi badnjaka, nalepite individualne listove badnjaka na dasku ili grančice ako imate više prostora, njih možete lepiti do ivice koju ste obeležili. Na kraju, kada popunite sav prazan prostor i dođete do okvira određenog za sveću, zalepite i samu sveću toplim lepkom za postolje. Na sredini sveće, obmotajte par redova kanapa i vežite mašnu spreda.

Ukoliko i vi imate neke ideje za božićnu dekoraciju, podelite ih sa nama u komentarima!

 

 

 

Komentari (0)