Tradicija je bitna!

OŽIVIMO TRADICIJU! Do savršene BOŽIĆNE PŠENICE u 5 lakih koraka!

Sejanje božićne pšenice veoma je lepa tradicija, a ispunjava se jako lako!

21.12.2021 15:10

OŽIVIMO TRADICIJU! Do savršene BOŽIĆNE PŠENICE u 5 lakih koraka!
pexels.com

Sejanje božićne pšenice je važan deo tradicije svih naroda sa podneblja Balkana. Pšenica simbolizuje rađanje, plodnost, mladost, zdravlje i novi život. Običaj je da se pšenica sadi na Svetog Nikolu, 19. decembra ili na dan Svete Varvare dva dana ranije, da bi bilo dovoljno vremena da izraste do Božića 7. januara. Međutim, ta tradicija se do danas izgubila zbog sve veće mogućnosti da se božićna pšenica kupi. 

Ipak, tradicija je veoma bitna, što zbog simbolike koju nosi, što zbog očuvanja duha naroda koji nam neizmerno znači, te je lepo podsetiti se kako su nekada naši stari proslavljali velike pravoslavne praznike koji su pred nama. Portal Srećna republika donosi vam recept koji će vam pomoći da u pet lakih koraka zasejete savršenu božićnu pšenicu.

  • Pre sejanja pšenicu stavite u vodu tokom noći- Veoma je bitno da pšenica bude vlažna da bi lepo narasla, te je poželjno da je pre sejanja stavite u činijicu sa mlakom vodom i ostavite je da odstoji preko noći.
  • Šaku pšenice posejte u tanjirić- Nije mnogo bitno da li je tanjirić ili plitka posuda, ali je veoma bitno da posuda ne bude duboka da ne bi gušila pšenicu. Pokrijte dno tanjirića zemljom, a zatim pšenicu koju ste izvadili iz vode i prosušili je stavite u zemlju. Po želji je možete prekriti zemljom ili je ostaviti tako kako ste je posadili.
    Umesto zemlje, možete je staviti i na vlažnu natopljenu vatu jer ćete tako osigurati da dobije dovoljno vode.
  • Tanjirić stavite na prozorsko okno- Vrlo je bitno da vaša pšenica bude daleko od izvora toplote, da se ne bi osušila. Najbolje je da je stavite negde pored prozora gde će dobiti dovoljno svetlosti i vazduha.
  • Prvih nekoliko dana držite je pokrivenom aluminijumskom folijom- Verovatno ste već shvatili da pšenica zahteva mnogo vlage, zato je poželjno da je pre nicanja pokrijete aluminijumskom folijom koja čuva vlagu.
  • Kada pšenica proklija sklonite foliju- Nakon ove faze, pšenica će početi da raste, a samim ti potrebno je da sklonite foliju i da je jredovno  zalivate. Jednom dnevno sipajte oko kašičicu vode preko zemlje.
  • Komentari (0)