TRPEZA IZ SNOVA

I POSNO I MRSNO AL' SVE PREUKUSNO: Dočekajte Badnje veče i Božić uz trpezu punu blaga!

Ove porodične praznike valja proslaviti kako dolikuje a posle dugog posta nagraditi sebe božanstvenim đakonijama. Portal Srećna Republika vam donosi sjajne predloge kako da od svoje trpeze za Badnje veče i Božić napravite prazničnu bajku gurmanluka.

05.01.2022 15:05

I POSNO I MRSNO AL' SVE PREUKUSNO: Dočekajte Badnje veče i Božić uz trpezu punu blaga!
pexels.com

Badnje veče je u našem narodu najava za Božić i poslednja noć posta. Tradicija je nekada nalagala da se za ovu prigodu spremi i na sto iznese 12 jela, koja simbolišu 12 Isusovih apostola. Ipak, ono što ne sme izostati sa trpeze na ovaj dan su posni pasulj prebranac, kiseli kupus, riba, orasi, sušeno voće, bundeva i naravno badnjača. 

Riba na stolu simboliše Isusa Hrista a upravo je priprema ove namirnice nepoznanica mnogim domaćicama. Pogledajte recept za pripremu savršenog oslića i iznenadite svoje bližnje ovim remek-delom iz vaše kuhinje.

Badnjača je posna pogača koja zauzima centralni deo trpeze za Badnje veče. Kida je obično glava kuce, a po verovanjima ona okuplja i ujedinjuje porodicu. Pogledajte kako da napravite mekanu i ukusnu badnjaču u videu ispod.

Kada za Badnje veče neko ranije završi sa jelom, običaj nalaže da se ne ustaje nego se ostaje za stolom dok i poslednji član porodice ne završi sa jelom pa tek onda svi zajedno ustaju. Ovo simboliše slogu i jedinstvo porodice, što je i suština ovog praznika. 

Božićni ručkovi su svečanost sami po sebi. Kada se post završi, možete udovoljiti svojoj porodici i sebi i pripremiti božićnu trpezu za pamćenje. Česnica naravno ne sme izostati sa stola. U nju se stavlja parica koja po verovanjima onome ko je u svom parčetu česnice pronađe tokom cele naredne godine donosi sreću, zdravlje i bogatstvo. Recept za ovu tradicionalnu pogaču pogledajte ispod.

Pored toga, valjalo bi se počastiti nekim lepim predjelom, te se za ovu priliku obično iznoste tanjiri sa kuvanim jajima, sirom, kajmakom, ajvarom i mnogobrojnim suhomesnatim proizvodima. Domaćice koje stignu, mogu da pripreme i domaću supu ili čorbu za ovu priliku. Od salata, najzastupljenije su one klasične zimske, poput mimoze ili ruske.

Kraljica svake zimske trpeze je naravno sarma, te je i ona jedna od uzdanica svakog ozbiljnog božićnog ručka. Kao glavno jelo obično se služi pečenje sa krompirima, a od vašeg ličnog ukusa i običaja zavisi da li ćete se odlučiti za prasetinu ili jagnjetinu. Mnoge kuvarice muče muku sa pečenjem a mi vas donosimo savršen recept za meso koje se topi u ustima i najhrskaviju koricu.

Kao piće se preporučuje crveno vino jer ono nosi simboliku vezanu za Isusa Hrista i svetu tajnu pričešća. Na kraju dolazi najslađe, torta ili kolači. Sve od čokolade dolazi u obzir ali I nešto jednostavniji I tradicionalniji slatkiši. Portal Srećna Republika vam predlaže ovu laku i jednostavnu tortu sa medom i orasima, koju možete napraviti za tren oka i zadiviti sve ukućane.

Portal Srećna Republika vam želi srećno Badnje veče i Božić, provedite ga u miru, blagostanju, zdravlju i ljubavi!

 

 

Komentari (0)