Tetka Saveta

NAJMEKŠA BOŽIĆNA ČESNICA: Potrebno vam je samo 5 sastojaka i malo soli

Način pripreme može da se razlikuje u zavisnosti od tradicije određenog kraja Srbije, ali je simbolika uvek ista okupljanje članova porodice.

27.12.2022 08:01

NAJMEKŠA BOŽIĆNA ČESNICA: Potrebno vam je samo 5 sastojaka i malo soli
Shutterstock

Božić je najradosniji hrišćanski praznik koji slavi rođenje Isusa Hrista. Srpska pravoslavna crkva i vernici Božić proslavljaju 7. januara, a obavezan deo praznične trpeze je i božićna česnica. Recepti za njenu pripremu mogu biti različiti u zavisnosti od tradicije određenog kraja Srbije, ali je simbolika uvek ista - okupljanje članova porodice. 

U pojedinim krajevima naše zemlje pored parice u testo se stavlja i komadić drena za zdravlje, listić badnjaka za blagostanje ili zrno kukuruza za napredak ukućana. Veruje se da član porodice koji tokom lomljenja božićne česnice izvuče paru može da računa na to da će imati novca naredne godine. Može biti posna ili mrsna i u lomljenju česnice na božićno jutro učestvuju svi ukućani. 

Srećna republika vam donosi recept za božićnu česnicu koja će biti meka kao duša i baš onakva kako su je nekad pravile naše bake. 

Tanjug/AP

Recept za pripremu božićne česnice može da se razilikuje, ali u svaku se obavezno ubacuje metalna kovanica

Sastojci:

  •  600 g brašna
  •  kocka svežeg kvasca
  •  300 ml mleka
  •  1 žumance
  •  100 ml ulja
  •  so

Priprema:

Rastopite kvasac u mlakom mleku i ostaviti da odstoji 30 minuta. U dublju pusudu sipajte brašno, napravite malo udubljenje i u njega sipajte so, ulje, a potom postepeno dodajte kvasac sa mlekom. Od dobijene smese umesite glatko testo uz dodavanje brašna po potrebi. Pokrijte testo čistom krpom i ostavite da naraste narednih 30 minuta.

Prebacite testo na radnu površinu koju ste prethodno posuli brašnom i premesite ga. Tada u njega obavezno ubacite novčić. U podmazan pleh ili još bolje u dublju šerpu stavite česnicu, ukrasite po želji tradicionalnim božićnim ukrasima i ostavite da nadođe 20 minuta. Za to vreme uključite rernu da se ugreje i pre nego što ubacite česnicu da se peče, premažite je umućenim žumacentom. Peći česnicu na 200 stepeni 15 minuta, a potom smanjiti temperaturu na 180 i nastaviti s pečenjem dok se ne ispeče.

Ukoliko je lepo porumenela možete je pokriti komadom aluminijumske folije da ne bi izgorela. Uzmite dužu čačkalicu ili drveni štapić za roštilj i ubodite je da proverite da li je pečena. Česnica je gotova kad štapić ostane potpuno suv (bez ostataka testa na njemu).

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)