Krastavci su osvežavajući i nezaobilazni sastojak gotovo svake salate. Izuzetno su zdravi, sadrže malo ugljenih hidrata, belančevina, kalijum, a u manjim količinama ima fosfora, natrijuma, mangana, kalcijuma. Krastavac je bogat vitaminom C i onima iz grupe B.
Ipak, ovo povrće sadrže čak 96 odsto vode, što je i razlog zašto brzo propada. Jedna od najčešćih grešaka koju ljudi prave jeste da krastavce ostavljaju u plastičnoj kesi, jer previše vlage podstiče brzo propadanje, dok njen potpuni nedostatak može isušiti povrće.
Da biste produžili svežinu krastavaca, dovoljno je da ih pažljivo umotate u papirni ubrus, a zatim ih stavite u frižider. Papirni ubrus upija višak vlage i sprečava nakupljanje kondenzacije, koja ubrzava kvarenje.
Krastavce treba čuvati u fiokama frižidera, koje su namenjene za voće i povrće, zato što zadržavaju viši nivo vlažnosti u poređenju sa ostatkom frižidera. Važno je da ne mešate voće i povrće u istoj fioci, jer voće oslobađa gasove (poput etilena) koji ubrzavaju propadanje povrća.

shutterstock.com/P A
Ako ste već isekli krastavce za salatu, a onda vam je ostala veća količina ovog povrća ne morate ga bacati. Dovoljno je da isečene kolutove krastavca stavite ih u posudu s vodom. Potopljeni krastavci duže ostaju sveži i hrskavi, ali je važno da vodu menjate na svaka dva dana kako se ne bi pokvarili.
Pojedini ljudi u vodu dodaju malo sode bikarbone koja sprečava pojavu buđi. Čak i ceo krastavac se može ovako čuvati, a ostaje svež i do tri nedelje.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)