Lifestyle

AKO JEDETE PARADAJZ I KRASTAVCE ZAJEDNO, PRAVITE HAOS U TELU: Zbog ove greške opterećen je ceo organizam, a evo i kako

Mnogi Srbi vole kombinaciju paradajza i krastavca, ali evo zašto se ne preporučuju zajedno u salati.

14.07.2024 14:17

AKO JEDETE PARADAJZ I KRASTAVCE ZAJEDNO, PRAVITE HAOS U TELU: Zbog ove greške opterećen je ceo organizam, a evo i kako
Tatsiana Kalasouskaya/Panthermedia/Profimedia

Stručnjak za ishranu iz Moskve, Alena Paretsku, donela je novu perspektivu o omiljenoj salati od krastavaca i paradajza, otkrivajući potencijalne probleme koje ova popularna kombinacija povrća može izazvati.

U poslednjih nekoliko godina, salata od krastavaca, paradajza i mirođije sa dodatkom soli, bibera i biljnog ulja postala je omiljeni izbor mnogih. Međutim, nutricionista Alena Paretsku iz Rusije iznosi stav da ova jednostavna salata možda nije toliko bezbrižna koliko se čini.

Prema Paretsku, iako je salata od krastavaca i paradajza s zelenilom široko konzumirana,a kod nas je ta kombinacija i u srpskoj i šopskoj salati, postoji osnovana zabrinutost da kombinacija ovih povrća može delimično neutralisati njihove nutritivne prednosti.

Zajedno mogu izazvati iritaciju

Ona objašnjava da se zbog specifičnih sastojaka u povrću može doći do procesa fermentacije u želucu i crevima, što može izazvati nadimanje i iritaciju digestivnog trakta.

- Paradajz je bogat askorbinskom kiselinom, poznatom kao vitamin C, dok krastavci sadrže enzim askorbinazu, koji razgrađuje i neutralizuje ovaj vitamin. Takođe, krastavci su puni vode i vlakana, dok paradajz ima visok nivo kiselina, što može otežati apsorpciju i stvoriti dodatno opterećenje na digestivnom traktu, navodi Paretsku.

Prema njenim rečima, ovo može biti naročito problematično za osobe sa osetljivim crevima, gde može doći do dijareje.

Dodatno, nutricionistkinja ističe da krastavci stvaraju alkalno okruženje u organizmu, dok paradajz ima kiseli karakter. Ova hemijska reakcija neutralizacije može smanjiti efikasnost korisnih jedinjenja prisutnih u oba povrća.

Ove tvrdnje pružaju novu perspektivu na tradicionalnu salatu i podstiču ljubitelje povrća da preispitaju svoje prehrambene navike. Nutricionisti i ljubitelji zdravog života pozvani su da obrate pažnju na ove informacije i prilagode svoju ishranu u skladu sa novim saznanjima.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)