Odrasli

OVO SU NAJOTROVNIJE VRSTE VOĆA I POVRĆA NA PIJACI, PUNE SU PESTICIDA: Svaki dan ih kupujemo, a ne znamo koliko su opasni

Svaki put kada vidite ogromne jagode, mnogo veće od normalnih, pitate se čime li su prskane.

13.07.2024 12:45

OVO SU NAJOTROVNIJE VRSTE VOĆA I POVRĆA NA PIJACI, PUNE SU PESTICIDA: Svaki dan ih kupujemo, a ne znamo koliko su opasni
Profimedia

A odgovor je poražavajući. Po zvaničnim podacima Američke agencije za hranu, jagode se nalaze na prvom mestu namirnica sa najviše pesticida, a testiranja su pokazala da su pojedini uzorci jagoda prskani sa čak 17 razlučitih hemikalija! 

Neprofitna organizacija "Environmental Working Group" (EWG), navodi da su kod 75 odsto neorganskih proizvoda pronađeni tragovi pesticida.

U svom godišnjem izveštaju, EWG je koristila rezultate 46.000 testova na 46 različitih vrsta voća i povrća, i na osnovu toga prave listu voća i povrća sa najvećim postotkom pesticida.

Na listi se nalaze:

  • jagode
  • spanać
  • breskve
  • kruške
  • nektarine
  • jabuke
  • grožđe
  • ljuta i obična paprika
  • trešnje
  • borovnice
  • boranija

Pesticidi dokazano loše utiču na zdravlje, naročito dece, i mogu da izazovu poremećaje kod odojčadi, pobačaje, pa čak i rak u nekim slučajevima.

Naravno, ova lista ne znači da svako povrće i voće na pijaci treba da izbegavate. Ako godinama kupujete kod istog prodavca ili znate da su proizvodi organski, nećete imati problema.

Pixabay.com

Pesticidi su naročito opasni po decu

Ovo je samo upozorenje da se nikako ne sme zaboraviti efekat pesticida.

Postoji nekoliko jednostavnih načina da uklonite većinu pesticida sa voća i povrća.

Pranje hladnom vodom

Istraživanja su pokazala da se od 70 do 80 odsto pesticida može oprati sa voća i povrća samo hladnom vodom. Bitno je da dobro trljate voće i povrće rukama ispod mlaza vode. Takođe, morate da obratite pažnju na pukotine i da ih dobro operete (naprimer, jabuka oko peteljke) jer se tu najčešće zadržavaju pesticidi.

Da bi se voće i povrće oslobodilo od pesticida najmanje 30 sekundi perite voće i povrće ispod mlaza vode.

Rastvor soli

U četiri šolje tople vode rastvorite 2 kašike soli. U taj rastvor potopite voće ili povrće pa pustite da odstoji 30 do 60 minuta. Posle toga operite voće i povrće ispod mlaza hladne vode. Ovaj rastvor može da ošteti jagode pa se ne preporučuje da ih perete u njemu.

Pixabay.com

Koje vrste su najopasnije po zdravlje

Rastvor sirćeta i vode

U činiju sipajte vodu i sirće u razmeri 2:1. U taj rastvor potopite voće i povrće i pustite da odstoji pola sata do sat vremena. Nakon toga operite voće i povrće pod mlazom hladne vode. Osim što ćete ga oprati od pesticida, voće i povrće će duže trajati nakon ovog pranja.

Takođe, FDA naglašava da je veoma važno da ruke dobro operete saopunom i vodom, pre i posle pranja voća ili povrća, piše CNBC.com.

Istraživanja su pokazala da je jedan od boljih načina uklanjanja pesticida sa voća i povrća - skidanje kore (ako je to moguće). Salati, paprikama i jabukama morate da odsečete one delove oko peteljki jer se tu nalazi najviše pesticida i bakterija.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)