Lifestyle

OVA VRSTA CRNOG LUKA JE OPASNA I MOŽE DA IZAZOVE TROVANJE! Ako ovo vidite, bacajte ga ODMAH!

Bez crnog luka nema dobrog jela, i to odlično zna svaki gurman.

03.07.2024 14:38

OVA VRSTA CRNOG LUKA JE OPASNA I MOŽE DA IZAZOVE TROVANJE! Ako ovo vidite, bacajte ga ODMAH!
Shutterstock

Crni luk je zahvalan i zbog karakterističnog ukusa je univerzalan dodatak jelima bez obzira na to da li ga dinstate ili koristite u sirovom stanju. Uz pravilno skladištenje, može da stoji mesecima, ali naučnici upozoravaju da jedna vrsta crnog luka može biti opasna po zdravlje!

Bez obzira na to što se crni luk smatra veoma otpornom i dugotrajnom biljkom, to ne znači da je imun na oštećenja. Čak i ako maksimalno vodite računa o pravilnom čuvanju, nećete moći da sprečite da luk proklija u nekom trenutku.

Da li proklijali crni luk sme da se jede

Klijanje koje je karakteristično ne samo za crni luk već i za druge vrste povrća, kao što su beli luk i krompir, prirodan je deo životnog ciklusa biljke. Klijanje se pojavljuje kada su se stvorili uslovi za rast biljke, a što je posebno zanimljivo, klijanje će se pojaviti i bez sadnje u zemlju. 

shutterstock.com

Crni luk je univerzalac u svakoj kuhinji

Ako crni luk čuvate na svetlom, toplom i vlažnom mestu, to će ubrzati klijanje. Za biljke je ova pojava znak da je počelo proleće.

Pomalo iznenađujuće, jedenje proklijalog crnog luka nije štetno, sve dok luk nije truo i mekan. Svaki deo proklijalog luka je bezbedan za konzumaciju, jedina mana je što proklijali luk nije toliko sladak i ima gorak ukus.  

Međutim, kako naučnici upozoravaju, kada je crni luk mekan, truo ili buđav, nikako ne smete da ga jedete. Pokvareni crni luk može da bude otrovan i opasan po zdravlje, piše Essanews.  

BONUS VIDEO:

Komentari (0)