Odrasli

DR KALABIĆ OTKRILA KOJE LUBENICE SU OPASNE PO ZDRAVLJE: Mogu da budu otrovne, evo kako da ih testirate!

One su slasne, osvežavajuće i neodoljive, ali lubenice moggu da budu i opasne po zdravlje.

02.07.2024 14:54

DR KALABIĆ OTKRILA KOJE LUBENICE SU OPASNE PO ZDRAVLJE: Mogu da budu otrovne, evo kako da ih testirate!
Shuterstock

U želji da im plod što pre dostigne traženu veličinu, uzgajivači lubenica često koriste veštačko đubrivo koje je prepuno nitrata. A velike količine nitrata mogu da izazovu stomačne tegobe, glavobolju, zbunjenost, pa čak i trovanje u ekstremnim slučajevima.

- Zna se kada je vreme za lubenice, sačekajte početak avgusta da počnete da ih konzumirate. Uzgajivači koriste veće količine azotnih materija i veštačko đubrivo zbog čega lubenice sadrže mnogo nitrata, daleko više od preporučene doze - rekla je doktorka Snežana Kalabić i dodala:

- Oni se procesom varenja pretvaraju u druge supstance i na kraju nitozamin, koji će posle par sati nakon konzumacije izazvati tegobe. Prvo će biti stomačne, bol, mučnina, povraćanje ili dijareja, ali kod pojedinih ljudi može doći i do pospanosti, glavobolje i konfuzije. To se dešava jer nitozamin umanjuje sposobnost transporta kiseonika do ćelija.

Takođe, proizvođači lubenica često koriste nitrogen kako bi plod što pre porastao. 

Međutim, nemojte odmah da paničite - postoji nekoliko načina da proverite da li je lubenica zatrovana hemikalijama.

Shutterstock

Postoji nekoliko načina da proverite ispravnost lubenica

Presecite lubenicu na pola, i ako joj je kora žuta, a plod je prošaran belim žilicama, izbegavajte je po svaku cenu. Takođe se savetuje da ne jedete lubenicu koja ima rupu u srcu ili sitne rupice na kori.

Oštećena pulpa lubenice je znak da je voće prezrelo ili da sadrži velike količine hormona. Prezrela lubenica može da bude malo gorka, dok ona sa previše hormona može da izazove trovanje.

Pouzdan način da proverite zdravlje lubenice je da komadić srca lubenice stavite u čašu sa vodom koja je na sobnoj temperaturi.

Ako voda postane ružičasta, lubenica je opasna i nemojte da je jedete.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)