Odrasli

NAJZDRAVIJA NAVIKA: Ako svakog jutra, u isto vreme, radite samo jednu stvar, preporodićete se!

Ako ste se smejali penzionerima iz zgrade koji svakog dana ustaju u isto vreme, napravili ste veliku grešku.

28.06.2024 08:30

NAJZDRAVIJA NAVIKA: Ako svakog jutra, u isto vreme, radite samo jednu stvar, preporodićete se!
Shutterstock

Doktor Džejd Vu, specijalista za medicinu sna, kaže da rešenje problema sa spavanjem ne može biti jednostavnije, a sve što treba da uradite je da ustajete svakog dana u isto vreme. Zvuči prosto, ali za mnoge će ovo biti nemoguća misija, piše Self.com.

- Naše telo najbolje funkcioniše u istom ritmu. Kada ustajete ujutru u isto vreme, to može da poboljša kvalitet spavanja, a i da vam pomogne da se lakše razbudite ujutru - objašnjava Vu. 

Cirkadijalni ritam je sistem koji reguliše cikluse spavanja i buđenja. Na njegov rad utiču mnogi spoljni faktori, uključujući i sunčevu svetlost. Ujutru, kada imamo pristup prirodnom svetlu, osećamo se budno, a kada počne da pada mrak, pripremamo se za spavanje.

"Svetlo koje vidite kada se probudite govori vašem telu da je jutro, što znači da je vreme da ustanete iz kreveta i započnete dan", ističe  Vu.

Ona dodaje da će stalno buđenje u isto vreme pomoći da "učvrstite svoj 24-časovni sat". Vremenom, vaše telo će automatski naučiti kada da oslobodi melatonin, hormon koji vas čini pospanim noću, a kada da prestane da ga proizvodi ujutru. Ovo može znatno da vam olakša uspavljivanje uveče.

shutterstock.com

Najvažnije je držati se istog ritma spavanja

 

Zbunjenost mozga

Ako tokom nedelje ustajete u različito vreme, ili pokušavate da zadržite isti ritam, tako što ćete ustajati u isto vreme tokom radne nedelje, a duže spavati vikendom, to će dovesti do zbunjenosti mozga.

Mozak će oslobađati melatonin u različito vreme, i zbog toga ćete verovatno biti nedovoljno naspavani i ponekad sa manjkom koncentracije.

Održavanje rasporeda 

Naravno, stvari ne idu uvek kao što se planirali. Ako standardno ustajete u osam ujutru, a kasno ste sinoć došli kući treba vam više sna, navijte sat na 9 sati, tako da ne narušite ritam spavanje previše. Ukoliko vam ovo nije dovoljno, dremnite, 20, 30 minuta, ali pre 15 časova, da ne biste narušili večernje spavanje. Ako ni to nije opcija, dovoljno je da desetak minta odmarate oči, to će pomoći da odmorite mozak - zaključila je Vu. 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)