Dete

DOKTORI SU MU REKLI DA GLABOBOLJE IMA ZBOG KORIŠĆENJA MOBILNOG: A 8 meseci kasnije dečak (14) je saznao strašnu istinu!

Oskar Fers je bio kao i svaki tinejdžer, trenirao je fudbal u Vest Hemu i pucao je od zdravlja.

24.06.2024 15:03

DOKTORI SU MU REKLI DA GLABOBOLJE IMA ZBOG KORIŠĆENJA MOBILNOG: A 8 meseci kasnije dečak (14) je saznao strašnu istinu!
Twitter/WhatsNew2Day

Međutim, pre dve godine se sve naglo promenilo, Oskar je počeo da dobija napade panike, ozbiljne glavobolje praćene ubrzanim radom srca. Njegova zabrinuta majka Natali ga je odmah odvela kod lekara koji su Oskarove simptome pripisali njegovom mentalnom zdravlju i savetovali su da ode kod psihologa, piše Daily Mail.

Posle punih osam meseci i još nekoliko poseta raznim lekarima koji su dečakove probleme pripisivali anksioznosti i migrenama koje su prouzrokovane preteranom upotrebom mobilnog telefona, Oskar je konačno dobio pravu, i istovremenu, najstrašniju dijagnozu - rak mozga, pod nazivom ependimoma. Ovo je inače redak oblik kancera koji utiče na mozak i kičmu. 

- Doktor koji je konačno poslao Oskara na magnetnu rezonancu, nije mogao da veruje šta su nam njegove kolege pričale u prethodnom periodu. A MRI snimak je pokazao da je tumor nastao najverovatnije još pre dve godine - ispričala je Natali Fers.

Statistika pokazuje da se u proseku, kod 50 dece u Velikoj Britaniji razvije ovaj oblik raka.  

Simptomi ependimome su povrađanje, napadi i povećan obim glave. Problem je i što su simptomi ovog raka veoma slični drugim bolestima.

Twitter/WhatsNew2Day

Oskar Fers se bori za život

Obično se koristi terapija radijacijom, dok hemoterapija nije dovoljno efektna. 

Stopa preživljavanja ovog kancera iznosi oko 60 odsto kod dece, a Oskar se trenutno oseća dobro.

Međutim, njegova majka krivi lekare što ranije nisu postavili pravu dijagnozu.

- Nikada neću oprostiti sebi što sam mu govorila da se okrene na drugu stranu kada mi se požalio na veliki bol u ruci. Ali niko me nije slušao. Niko ne može da me ubedi da je moguće da lekar, nakon što mu majka kaže da njeno dete ima probleme sa napadima panike i nenormalno ubrzanim radom srca, to pripiše mentalnim problemima. Tek kada sam lekarima u očaju rekla da Oskar umire, oni su ga poslali na magnentnu rezonancu. Posle toga su nam rekli da smo spasili život našeg sina. Trenutno smo u šestoj nedelji eksperimentalnog tretmana, i sve je u redu, nastavljamo da se borimo - poručila je Natali Fers.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)