Lifestyle

OPASNO JE ZAUSTAVLJATI KIJANJE: Mogu da puknu pluća, creva, pa i kosti!

U pitanju je prirodan i bezazlen nagon, barem tako misli većina ljudi.

26.06.2024 08:45

OPASNO JE ZAUSTAVLJATI KIJANJE: Mogu da puknu pluća, creva, pa i kosti!
Shutterstock

Kada biste pročitali da su čoveku pukla creva unutar njegovog tela, prvo biste pretpostavili da se radi o nekoj nesreći ili ubadanju nožem. Sigurno ne biste takve užasne povrede povezali sa bezopasnom stvari kao što je kijanje. A upravo to se desilo muškarcu sa Floride, piše The Sun.

Naime, Amerikanac je nedavno imao operaciju abdomena od koje se uspešno oporavljao, a lekari su mu rekli da rana dobro zarasta. Tokom večere je nekoliko puta kinuo, i posle izvesnog vremena je rekao suprugi da oseća bol u stomaku. Podigao je majicu i video užasavajući prizor: delovi njegovih creva su visili iz stomaka!

Posle brze intervencije lekara, creva su vraćena na mesto, a malerozni muškarac se oporavlja.

Postoji mnogo nedoumica oko kijanja, i treba imati u vidu nekoliko činjenica - kijanje je prirodan zaštitni refleks kojim iz tela izbacujemo potencijalno opasne stvari kao što su prašina, bakterije i virusi.

Kijanje je moćna stvar, a hiljade mikroba izbacujemo pri brzini do 160 kilometara na sat!

A sa velikom moći dolaze i ozbiljne posledice.

Daniel Grill / Tetra Images / Profimedia

Nije dobro da "prigušite" kijanje

Postoje zabeleženi slučajevi da su pluća pucala nakon kijanja ili da je dolazilo do povreda mozga. Naravno, ovo su ektremne i retke situacije, i najčešće se dešavaju kod ljudi koji imaju problem sa gojaznošću, dijabetes, puše ili imaju hroničnu bolest pluća.

Takođe, dešavalo se i da zbog kijanja dođe do frakture kostiju lica ili pucanja bubne opne. Ponekad kijanje može da prouzrokuje istezanje mišića, što dovodi do bolova u leđima.

Ono u čemu se svi doktori slažu je upozorenje da nikada ne zaustavljate kijanje ili pokušavate da ga prigušite. 

Nedavno je muškarac koji je tokom vožnje pritisnuo nozdrve da bi prigušio kijanje, završio u bolnici nakon što mu se pojavila rupa u dušniku!

Takođe, česte su i povrede glasnih žica.

Ali, ovo su srećom ekstremi i kijanje je zaista bezopasno.

- Naše telo je savršeno adaptirano za kijanje. Ne morate da brinete da ćete se povrediti, jer bilo kakve povrede se dešavaju u veoma retkim okolnostima - izjavio je doktor Adam Tejlor sa Univerziteta Lankaster.  

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)