Odrasli

UBEĐENI STE DA JE KRCKANJE U KOLENIMA LOŠ ZNAK? Zbog čega se javlja i kada STVARNO morate da se zabrinete!

Vežbanje je izuzetno važno čak i kada se pojavio artritis, ističu lekari.

25.06.2024 11:40

UBEĐENI STE DA JE KRCKANJE U KOLENIMA LOŠ ZNAK? Zbog čega se javlja i kada STVARNO morate da se zabrinete!
shutterstock.com

Krckanje u kolenima je za većinu ljudi znak "da nešto nije u redu" ili da godine uzimaju danak. Međutim, koliko god to krckanje zvučalo neprijatno, u većini slučajeva je potpuno bezazleno.

- Svima krckaju kolena, i to je sasvim normalno, i nikako ne znači da nešto nije u redu sa vašim kolenom. Ukoliko krckanje nije praćeno bolom i ograničenom mobilnošću, nemate razloga za brigu - kaže Konstanc Ču, otropedski hirurg sa Univerziteta Stenford.

- Najčešći razlog za krckanje u kolenu je kavitacija - kada imate dve površine koje formiraju vakuum, i napravi se procep između njih. Kada dve površine razdvije tečnost iz zgloba se formira skoro u obliku gasa, i to je taj zvuk koji čujemo - ojašnjava ortoped Danijel Viznija.

Međutim, morate da znate i kada morate da potražite pomoć lekara.

- Veliko upozorenje su bol u kolenu, ukočenost i oticanje. Ako je krckanje bolno i imate utisak da se koleno "zaključalo" posle puckanja, obavezno se konsultujte sa lekarom - upozorava Viznija.

Shutterstock

Kada krckanje u kolenima postaje opasno?

 

- Postoji nekoliko potencijalnih uzroka ovih problema - pokidani meniskus, artritis, posledice neke ranije povrede ili oštećenje hrskavice - navodi Ču.

U retkim slučajevima uzrok može da bude i avaskularna nekroza koja se dešava kada je prekinut dotok krvi do kosti. A kada kost ne dobija dovoljno krvi ona umire. To dovodi kolapsa tetive i "klik" zvuka i bola u kolenu.

Kako da  sačuvate zdrava kolena?

Viznija ističe koliko je važno vežbanje, pa čak i kada se pojavio artritis.

On savetuje šetanje, trčanje i plivanje, a istraživanja su pokazala da vožnja bicikla može da učini čuda za jačanje kolena.   

- Od ključne važnosti je da vam stanje kolena bude prioritet, što je najvažnija stvar za ukupno zdravlje - zaključila je Konstans Ču.

BONUS VIDEO:   

Komentari (0)