Odrasli

GORI OD TOALETA: Kada čujete koliko prljav roštil može da bude opasan, ribaćete ga svaki dan!

Stručnjaci upozorili na brojne bakterije koje vrebaju.

21.06.2024 12:47

GORI OD TOALETA: Kada čujete koliko prljav roštil može da bude opasan, ribaćete ga svaki dan!
Shutterstock

Sa dolaskom leta, sezona roštilja je i zvanično počela. Uostalom, šta ima bolje od tek ispečenog mesa i hladnog pića?

Međutim, ono što svi često zaboravljamo je da je veoma bitno temeljno i pravilno čistiti roštilj posle upotrebe.

U suprotnom, rizikujete svoje zdravlje: Imajte u vidu da novija istraživanja pokazuju da su roštilji prljaviji od toaleta, i da se na jednom kvadratnom centimetru nalazi oko 1,7 miliona bakterija.

Ako vam to nije dovoljan motiv da više računa vodite o čistoći roštilja, pogledajte šta kažu stručnjaci o potencijanim rizicima.

Salmonela i ešerihija koli

Kada se istaci masti i hrane zaglave u roštilju nakon nekoliko korišćenja, raste rizik od salmonele i ešerihije koli. Čak i ako postoje sićušni, nama nevidljivi mikrobi, oni su savim dovoljni da se bakterija prenese na novu turu hrane na roštilju.   

To može da izazove simptome kao što su dehidratacija i  bol u stomaku, a najugroženije kategorije su deca i trudnice.  

shutterstock.com

Morate da vodite računa o čistoći roštilja

 

Alergijska reakcija

Svako želi da izbegne potencijalnu alergijsku reakciju na nedovoljno pečeno ileće meso ili ribu. Međutim, čak i ostaci hrane koja se nakuplja na rešetkama, mogu da dovedu do alergijske reakcije. Najbolja zaštita je detaljno pranje rešetke deterdžentom, ili zamena roštilja koji je oštećen.

Opasan dim

Zapušten roštilj će sasvim logično povećati i rizik od opasnih isparenja. Mast koja kaplje u otvoreni plamen, u kombinaciji sa nedovoljnom ventilacijom, dovodi do oblaka dima koji je potencijalno štetan i kancerogen.

Lekari navode da sitne čestice prljavštine sadrže karbonske molekule koji prouzrokuju probleme sa disanjem, i u ekstremnim slučajevima, rak pluća.

Pravilno čišćenje:

Nakon svake upotrebe očistite rešetke, dok su još tople. Koristite četku za roštilj i vodu sa sapunom da uklonite ostatke hrane.

Sezonsko čišćenje: Na početku i kraju sezone temeljno očistite roštilj. Uklonite rešetke, operite ih sapunom i vodom, a zatim osušite. Očistite unutrašnjost poklopca i dno roštilja.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)