Odrasli

POGLEDAJTE SE U OGLEDALO I OTKRIJTE POVIŠEN HOLESTEROL: Ove promene na licu i rukama su nepogrešiv znak!

Kako starimo, raste rizik od povišenog holesterola, zato je važno prepoznati signale koje nam telo šalje.

byAleksandar Novaković

17.06.2024 16:22

POGLEDAJTE SE U OGLEDALO I OTKRIJTE POVIŠEN HOLESTEROL: Ove promene na licu i rukama su nepogrešiv znak!
shutterstock

Jedini način da se pouzdano utvrdi visok nivo holesterola je putem analize krvi, međutim, postoje znakovi, odnosno promene na telu, koje su najizraženije na licu i očima.

Jedan od najpouzdanijih znakova da je holesterol u telu povišen su takozvane ksantelazme, odnosno žućkaste mrlje ili izbočine na gornjim i donjim kapcima oka. One su mekane ili relativno čvrste, bezbolne su i rezultat su nakupljanja holesterola ispod kože.

Visok holesterol se takođe može manifestovati u obliku belog, plavog ili sivog kruga na irisu okoa. Obično se prvo pojavljuje u obliku linije na vrhu ili dnu irisa, da bi se postepeno pretvorilo u pun krug.

Ova promena na irisu se najčešće događa kod muškaraca, i sve je češća što smo stariji. 

shutterstock.com

Signali da imate povišen holesterol

Ksantomi su još jedan simptom visokog holesterola i manifestuju se kao male sitne bubuljice koje nije moguće iscediti. Ksantelazme, poseban tip ksantoma, pojavljuju se na kapcima i mogu biti prisutne na gornjim i donjim kapcima ili u uglovima očiju.

Eruptivni ksantomi su retko stanje koje izaziva pojavu malih lezija na koži, obično na laktovima, rukama i kolenima, ali mogu se pojaviti i na licu, uključujući obraze, čelo i gornje kapke. Ovi simptomi su znak veoma visokih triglicerida, što može povećati rizik od akutnog pankreatitisa.

Jedna od ekstremnih situacija je nakupljanje masti u retinalnoj veni zbog čega oči otiču.

Ono što je najvažnije da stalno vodite računa o nivou holesterola, i da obratite pažnju na signale koje vam organizam šalje.  

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)