Odrasli

MOLIMO NAŠE MUŠKARCE DA ČUPAJU DLAKE IZ NOSA, A I SAME GREŠIMO: Možda tako izgledamo "urednije", ali mogući su problemi

Kako upozoravaju lekari, na ovaj način se uklanja barijera za čestice i alergene koja nas štiti od infekcija.

10.06.2024 15:49

MOLIMO NAŠE MUŠKARCE DA ČUPAJU DLAKE IZ NOSA, A I SAME GREŠIMO: Možda tako izgledamo "urednije", ali mogući su problemi
Shutterstock

Uklanjanje dlaka sa tela, posebno kod žena, odavno je stvar lične higijene. Kad su u pitanju muškarci, posebno na Balkanu, dlake su izraz muževnosti, čak i kad su previše maljavi. Kako starimo, dlake, posebno u nosu i ušima, postaju sve dosadnije, gušće i duže. 

U situacijama kad vide da dlačice štrče iz nosa ili ušiju, većina muškaraca, ali i žena, poseže za pincetom da ih počupa. Ima i onih koje dlake iz nosa čupaju voskom, i ne sluteći koliko to može biti opasno.

Zašto su dlake važne?

Kako je za BuzzFeed objasnio specijalista za uho, grlo i nos dr Don Bizli sa klinike u Ajdahu čupanje dlačica iz nosa je može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema. 

- Nos je delikatno područje sa brojnim krvnim sudovima i osetljivom sluzokožom. Bez obzira da li sami čupate dlačice ili idete u kozmetički salon povećavate rizik od infekcije, što može da dovede do komplikacija kao što su folikulitis (infektivno zapaljenje folikula dlake) ili nazalni celulitis, odnsno bakterijska upala kože i sluzokože nosa - upozorio je on.

Shutterstock

Dlačice u nosu imaju funkciju filtriranja vazduha

Iako je vrlo ružno videti da nekome iz nosa vire dlačice, dermatolog iz Njujorka prof. dr Majkl Džejkobs ističe da one imaju vrlo važnu ulogu u zaštiti našeg organizma.

- Primarna uloga dlačica u nosu je da spreče ulazak prašine, polena i drugih čestica, jer filtriraju vazduh koji udišemo. Dlake deluju kao fizička barijera sprečavajući alergene da uđu u nazalne prolaze i potencijalno izazovu iritaciju ili štetu u respiratornom sistemu - objasnio je on.

O važnosti dlačica u nosu govorio je i dr Bizli.

- Dlačice u nosu igraju važnu zaštitnu ulogu upozoravajući nas na potencijalne opasnosti. Kada nešto dotakne dlačice u nozdrvima, kao što je mali insekt ili drugi iritant, to pokreće refleksno kijanje, što je način na koji telo izbaci uljeza - pojasnio je Bizli.

Osim toga, kako su naglasila oba doktora, dlačice u nosu pomažu održavanje optimalnog nivoa vlažnosti u nosnim prolazima. One pomažu da se ovlaži vazduh koji udišemo što ga čini prijatnijim za naš respiratorni sistem i pluća.

Foto: Shutterstock

Depilacijom dlačica u nosu ukljanja se zaštita respiratoronog sistema od infekcija i alergena

Depilacijom i potpunim uklanjanjem dlačica iz nosa uklanja se sistem za filtriranje vazduha, kao i bizička barijera neophodna za sprečavanje infekcija. 

To ne znači da treba pustiti da dlake vire iz nosa, ali umesto pincete i depilacije treba koristiti alternativne metode. Ukoliko dlačice u nosu previše porastu možete pažljivio da ih podrežete čistim i alkoholom prebrisanim tankim makazicama. Važno je da makaze imaju zaobljen vrh kako ne bi došlo do povređivanja.

Dlačice možete skratiti i uz pomoć specijalizovanih električnih trimera. Šta god daodaberete važno da dlačice u nosu ostanu, jer i skraćene one će vrštiti svoju funkciju.  

BONUS VIDEO:

Komentari (0)