Roditeljstvo

MOJ MUŽ JE DAO OTKAZ DA BI BRINUO O DECI: Posle godinu dana desilo se ovo - i zauvek nas je promenilo

On je godinu dana bio sa sinovima, dok je ona radila.

17.06.2024 12:27

MOJ MUŽ JE DAO OTKAZ DA BI BRINUO O DECI: Posle godinu dana desilo se ovo - i zauvek nas je promenilo
Shutterstock, Printscreen/X/MaryLou Costa

Meri Lou Kosta je frilenserka i novinarka. Nakon rođenja prvog sina bila je na porodiljskom bolovanju kako bi brinula o detetu. Međutim, nakon rođenja druge bebe ona i njen suprug su odlučili da zamene uloge.

- Moj muž je dao otkaz i ostane kod kuće kako bi brinuo o našoj deci. Stariji sin se pripremao za školu, dok je mlađi imao samo tri meseca kad sam se vratila na posao. Ja sam frilenser i slobodan novinar, bila sam svesna da  me odsustvo sa posla, pa makar to bilo i tri meseca nakon porođaja, previše koštalo kako finansijski tako i u napretku karijere koju sam godinama gradila - započela je svoju ispovest Meri za Business Insider.

Tata kod kuće

Kako je ispričala Meri njen suprug je godinu dana bio sa decom kod kuće.

- Najupečatljiviji deo te godine nije bilo to što je on kuvao ručak već koliko nam je to pomoglo da vidimo šta je pravo partnerstvo i definišemo kako želimo da živimo naše živote, kakvi roditelji želimo da budemo i kakvu ulogu u svemu igra naš posao - rekla je ona.

Iako je suprug bio fokusiran na brigu o deci, od Meri se očekivalo da pomogne suprugu što je ona i činila. 

- Dok sam bila na porodiljskom odsustvu sa prvim sinom užasno mi je smetalo što sam bila izolovana od spoljnog sveta i mog posla, što mi se ceo dan svodio na menjanje pelena i brigu o detetu. Sad kad smo muž i ja zamenili uloge sve sam videla i iz drugačije perspektive. On je shvatio da nije baš jednostavno biti po ceo dan u kući sa decom i brinuti o njihovim potrebama. Imam sjajno partnera, nije se žali i stoički je izdržao tih godinu dana sa decom - rekla je Meri.

Da bi olakšala suprugu ona je pored posla stizala da pomagne u pripremanju užine i ručka, prala sudove, kačila veš i dojila bebu.

- Naša kuća i porodica su zajednički posao - ne samo odgovornost osobe koja sedi kod kuće i brine o deci. Mislim da bi taj način razmišljanja mogalo da usvoji više očeva koji rade da bi olakšali opterećenje majke koja je kod kuće sa decom. Majke nisu samo hranitelji ili domaćice, sa muževima smo partneri i zajednički bi trebalo voditi računa o deci i kući - rekla je Meri. 

Dok je njen muž bio kod kuće sa decom, ona je primetila dvostruke standarde okoline koji su hvalili njenog muža, dok majke niko ne spominje.

- Često su mi govorili da imam sreće što mi je muž takav, a niko nikada nije primetio da je on srećna što ima mene za posvećenog partnera koji se trudi da mu pomogne iako radim. Očevima se često čestita kad brinu o deci, dok majke niko ne pominje to se nekako podrazumeva. Stalno su me pitali kad će se vratiti na posao, kao da se pretpostavljalo da neće želeti da trajno bude tata koji ostaje kod kuće sa decom - dodala je ona.

shutterstock.com

Tata je godinu dana brinuo o deci i kuvao ručak

Nakon godinu dana brige o siunovima njen muž se vratio u kancelariju na posao iz finansijskih razloga, a deca su krenula u vrtić.

- On radi u kancelariji dva dana u nedelji, tako da i dalje prilično ravnomerno delimo kućne poslove. Budući da sam frilenser imam fleksibilno radno vreme što znači da sam, kao i većina mama, postala zadužena za lekarske ili stomatološke preglede, priredbe, sportske dane... Pristala sam na to kako bi mužu olakšala privikavanje na rad u kancelariji i kako mu kolege ne bi zamerale ako zbog dece mora da izađe s posla - objasnila je Meri.

Prema njenim rečima izuzetno je važno da se partneri dogovaraju oko svega.

- Pomeranje granica zahteva ne samo poverenje, već i vreme i prostor. Baš kao što je meni moj muž dao vremena i prostora da svojoj karijeri dam dodatni podsticaj koji joj je bio potreban nakon što sam dobila našeg drugog sina, sada sam ja to učinila za njega. I ja bih rekala da je to važno u smislu istinske jednakosti među polovima i bračnim partnerima - zaključila je Meri.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)