Odrasli

OMILJENO PIĆE SRBA MOŽE DA IZAZOVE ĆELAVOST! Opadanje kose je samo jedna od posledica, zdravlje može biti ugroženo

Ako ste i vi ljubitelj ovih napitaka - možda je vreme da razmislite.

24.06.2024 16:10

OMILJENO PIĆE SRBA MOŽE DA IZAZOVE ĆELAVOST! Opadanje kose je samo jedna od posledica, zdravlje može biti ugroženo
Shutterstock

Ako ste muškarac i nalazite se među milionima ljudi koji nekoliko puta nedeljno konzumiraju energetska pića, spremite se za suočavanje sa potencijalnom ćelavošću.

Nova istraživanja su pokazala iznenađujuću povezanost između energetskih pića i faktora koji dovode do gubitka kose. Zato, ako želite da sačuvate svoju bujnu kosu, razmislite o tome da umesto energetskih pića, pijete neke druge napitke, piše Express.co.uk.

Doktor Abdulazis Balvi iz klinike koja se bavi opadanjem kose, upozorava muškarce da smanje konzumaciju energetskih pića, kao bi zaštitili ne samo svoju kosu, već i zdravlje.

- Određene hemikalije iz ovih pića mogu da dovedu do ćelavosti. Prekomerna konzumacija energetskih pića dovodi do opasnog podizanja toksičnog nivoa određenih elemenata kao što su kofein i selen.

Christoph Schöne/imageBROKER/Profimedia

Energetska pića su opasna po zdravlje

- Selen i vitamin A su toksični za kosu, a kada se uzimaju u velikim dozama, mogu da dovedu i do alopecije. Pojedina energetsa pića sadrže 113 odsto dnevne doze vitamina A i 100 odsto potrebne doze selena. Takođe, određena pića iz ove kategorije imaju 150 miligrama kofeina, skoro duplo više nego u crnoj kafi - navodi Balvi.

Problemi sa metabolizmom

Po njegovim rečima, preterana konzumacija energetskih pića prouzrokuje podizanje nivoa kateholamina i hormona stresa. U skladu sa tim, ova pića mogu da povećaju rizik od dijabetesa i problema sa metabolizmom.    

- Ne zaboravite i da je šećer veliki problem. Većina energetskih pića sadrži razne oblike zaslađivača, kao što su kukuruzni sirup, dekstroza, fruktoza, glukoza, laktoza, med, melasa i sirovi šećer. Energetska pića mogu da dovedu do brojnih zdravstvenih problema kao što su gojaznost, bolesti srca, propadanje zuba, problema u funkcionisanju bubrega i ciroze jestre koja nije prouzrokovana alkoholom - zaključio je Balvi.   

BONUS VIDEO:

Komentari (0)