Lifestyle

NAJOTROVNIJU STVAR U KUĆI DRŽIMO U FRIŽIDERU! Nismo ni svesni koliko je opasna po zdravlje!

Uzalud vam sav trud da se ispravno hranite, ako u kuhinji pravite jednu grešku.

24.06.2024 08:30

NAJOTROVNIJU STVAR U KUĆI DRŽIMO U FRIŽIDERU! Nismo ni svesni koliko je opasna po zdravlje!
Shutterstock

Kada stavljate neku hranu u frižider, ona će se nalaziti ili u šerpi, nekoj keramičkoj posudi, ili, što je najčešće slučaj, u plastičnoj posudi. Uostalom, one su i najpraktičnije, zar ne? Velika greška!

Kada sledeći put naspete vodu u plastičnu flašu ili spakujete ostatke ručka u plastičnoj posudi u frižideru, setite se priče o potencijalnoj opasnosti od štetnih hemikalija poput bisfenola A (BPA).

Ova supstanca, koja se koristi u proizvodnji plastike i može se naći u raznim svakodnevnim predmetima, i može da ozbiljno utiče na naše zdravlje.

BPA se koristi u proizvodnji plastike još od šezdesetih godina, a prisutan je u mnogim proizvodima koje svakodnevno koristimo, uključujući posude za hranu, bočice za vodu, unutrašnjost metalnih konzervi, vrhove bočica i cevi za vodu.

Kada hrana dođe u kontakt sa ovim materijalima, postoji rizik da apsorbuje BPA, što može da ima negativne posledice po zdravlje.

Shutterstock

Plastične posude mogu da budu veoma opasne

Rizici i mere opreza

Iako Američka uprava za hranu i lekove (FDA) navodi da su male količine BPA sigurne za konzumaciju, preporučuje se oprez prilikom korišćenja predmeta koji sadrže ovu supstancu.

Izlaganje BPA može da ima ozbiljan uticaj na zdravlje fetusa, novorođenčadi i dece, posebno na prostatu i razvoj mozga.

Izmene zakonodavstva u 2012. i 2013. godini dovele su do zabrane upotrebe BPA u određenim plastičnim proizvodima kao što su bočice za bebe i čaše za piće.

Ove mere ukazuju na sve veću svest o potencijalnim rizicima povezanim sa BPA.

Zato sledeći put dobro razmislite da li želite da se igrate sa svojim zdravljem... 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)