Odrasli

ZBOG OVIH STVARI ĆE VAM ZUBI BITI UVEK ŽUTI: Džabe paste za izbeljivanje ako radite ovo!

Probali ste sve moguće paste i preparate, a zaubi su vam i dalje žuti?

02.07.2024 14:10

ZBOG OVIH STVARI ĆE VAM ZUBI BITI UVEK ŽUTI: Džabe paste za izbeljivanje ako radite ovo!
Shutterstock

Kako navodi stomatolog Surina Segal, onda verovatno pravite jednu od velikih grešaka tokom održavanja oralne higuijene. Ona napominje da su vaši najveći neprijatelji gazirana pića i grickalice. Takođe, čak i ako se previše trudite, to može da ima kontraefekat.

U videu koji je objavila na svom Tik Toku profilu, Surina je objasnila kako da sačuvate svoje zube i zbog čega su oni žuti.

Previše agresivno perete zube

Ako mislite da će snažno četkanje zuba da ukloni naslage, grdno grešite, jer desiće se suprotno - biće više štete nego koristi.

- Prejako pranje zuba i preterani pritisak četkicom na zube, u stvari, može da istroši vašu gleđ. Sloj gleđi je vrlo beo, a sloj ispod vaše gleđi naziva se dentin i on je žute boje - navodi doktorka.

Konzumiranje gaziranih pića

- Konzumiranje gaziranih pića najgore je za vaše zube zbog njihove kiselosti. Uzrokovaće eroziju i istanjivanje gleđi, što će izložiti žuti sloj dentina - upozorava Surina.

Ona savetuje da, ako već morate da pijete gazirana piće, koristite slamčicu jer ćete na taj način maksimalno smanjiti kontakt između tečnosti i zuba.

Shutterstock

Proverite u čemu grešite

 

Zubne paste za izbeljivanje

- Paste za izbeljivanje zuba sadrže vrlo male abrazivne čestice koje pomažu u uklanjanju površinskih mrlja. Međutim njihova preterana upotreba može da stanji gleđ i otkrije dentin - kaže Surina.

- Izbegavajte sve ove stvari. Održavajte dobru oralnu higijenu, koristite konac za zube, četkicu... Ako želite drastičniju promenu, onda idite na izbeljivanje kod stomatologa - otkriva Surina.

Grickalice

Na kraju, ona apeluje na sve da po svaku cenu izbegavaju grickalice, piše Mirror.

- Svaki put kada nešto jedete, vaša usta se pune kiselinom. Što više puta jedete, vaši zubi su sve vše pod "napadom" kiseline. To može prilično brzo da ošteti gleđ i izloži dentin - objašnjava Surina. 

 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)