Odrasli

OVU VRSTU KROMPIRA NE SMETE DA JEDETE, MOŽE DA BUDE OTROVNA: Na ovaj detalj morate da obratite pažnju!

Krompir je uz pirinač najzastupljenija namirnica, ali u nekim slučajevima ovo povrće može da bude i opasno po zdravlje.

12.07.2024 17:12

OVU VRSTU KROMPIRA NE SMETE DA JEDETE,  MOŽE DA BUDE OTROVNA: Na ovaj detalj morate da obratite pažnju!
Shutterstock

Američki Odsek za agrikulturu je upozorio uzgajivače krompira da rod koji će "pokupljen" tokom jula i avgusta, može da bude potencijalno opasan po zdravlje. Stručnjaci navode da nikako nije preporučljivo da jedete zelene delove krompira, jer bi mogli da sadrže otrovnu supstancu solanin.

U upozorenju se navodi da je najbolje da se izbegavaju zeleni delovi krompira. Sa druge strane, u većini slučajeva pojava zelene boje je potpuno bezopasna i javlja se pod uticajem hlorofila, kao i zbog izloženosti sunčevoj svetlosti. To se najčešće događa kada krompir nije posađen dovoljno duboko u zemlji.

Međutim, zelena boja može da bude i znak prisustva opasnih hemikalija koje su veoma opasne i mogu da izazovu mučninu i bolest kod ljudi.

Shutterstock

Solanin iz krompira može da bude otrovan

- Krtole krompira, nakon izlaganja svetlosti, postaju zelene zbog hlorofila koji se nalazi u svim zelenim biljkama. Zato se proizvođačima preporučuje da krompir drže u mračnim prostorijama kako bi se izbeglo izlaganje svetlosti. U pojedinim slučajevima, savetuje veliki oprez, jer zeleni delovi krompira mogu da sadrže toksičnu supstancu pod nazivom solanin. On je glikoalkaloid, i plodovi u kojima se on nalazi su veoma gorki. Ukoliko se konzumira u većim količinama, solanin može da bude otrovan za ljude - napominju stručnjaci.

Na kraju, savetuje se da zelene delove krompira odsečete, a ako to nije moguće u celosti, najbolje je da ih bacite. Čuvanje na odgovarajućem tamnom i hladnom mestu će rešiti ovaj problem, ali i sprečiti prerano klijanje krompira, navodi Mirror.

BONUS VIDEO:  

Komentari (0)