Američki Odsek za agrikulturu je upozorio uzgajivače krompira da rod koji će "pokupljen" tokom jula i avgusta, može da bude potencijalno opasan po zdravlje. Stručnjaci navode da nikako nije preporučljivo da jedete zelene delove krompira, jer bi mogli da sadrže otrovnu supstancu solanin.
U upozorenju se navodi da je najbolje da se izbegavaju zeleni delovi krompira. Sa druge strane, u većini slučajeva pojava zelene boje je potpuno bezopasna i javlja se pod uticajem hlorofila, kao i zbog izloženosti sunčevoj svetlosti. To se najčešće događa kada krompir nije posađen dovoljno duboko u zemlji.
Međutim, zelena boja može da bude i znak prisustva opasnih hemikalija koje su veoma opasne i mogu da izazovu mučninu i bolest kod ljudi.
- Krtole krompira, nakon izlaganja svetlosti, postaju zelene zbog hlorofila koji se nalazi u svim zelenim biljkama. Zato se proizvođačima preporučuje da krompir drže u mračnim prostorijama kako bi se izbeglo izlaganje svetlosti. U pojedinim slučajevima, savetuje veliki oprez, jer zeleni delovi krompira mogu da sadrže toksičnu supstancu pod nazivom solanin. On je glikoalkaloid, i plodovi u kojima se on nalazi su veoma gorki. Ukoliko se konzumira u većim količinama, solanin može da bude otrovan za ljude - napominju stručnjaci.
Na kraju, savetuje se da zelene delove krompira odsečete, a ako to nije moguće u celosti, najbolje je da ih bacite. Čuvanje na odgovarajućem tamnom i hladnom mestu će rešiti ovaj problem, ali i sprečiti prerano klijanje krompira, navodi Mirror.
Komentari (0)