Odrasli

KAKO KLIMA UREĐAJ UTIČE NA IŠIJAS: Čega morate da se čuvate i šta nikako ne smete da uradite - samo ćete pogoršati stvar!

Koliko je klima uređaj spas po velikoj vrućini, isto tako je i naš veliki neprijatelj.

08.07.2024 09:52

KAKO KLIMA UREĐAJ UTIČE NA IŠIJAS: Čega morate da se čuvate i šta nikako ne smete da uradite - samo ćete pogoršati stvar!
Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Jedna od najnegativnijih posledica korišćenja klima uređaja je mogućnost dobijanja išijasa! Znojavi dođete spolja, i sednete ispod klime... U tom slučaju može da dože do bolova u krstima, kao i do uklještenja živaca i išijasa.

- Bol se javlja naglo i iznenada, obično nakon nezgodnog položaja, ili podizanja tereta. On je, međutim, samo posledica višemesečnog, čak i dugogodišnjeg "trošenja" delova kičme - kaže u intervjuu za "Novosti" profesor dr Nemanja Damjanov i upozorava na veliku grešku koju ljudi prave.

- Većina, baš tada, kad se jave prvi bolovi prave najveću grešku tako što odmah legnu u krevet. Ležanje i nekretanje u tom trenutku još više može da naškodi, jer opušta i slabi mišiće i dozvoljava da se kičma i dalje pokreće nepravilno. Promaja, ili strujanje vazduha iz klima uređaja, izazivaju grčenje mišića. To je posebno opasno ako je neko oznojen ili mu je jedan deo tela otkriven. Rashlađivanje kože i potkožnog tkiva dovodi do refleksnog grča krvnih sudova i mišića, a smanjuje se cirkulacija u tkivima. Sve to izaziva propadanje dela mišićnih vlakana i pojavu bola. Bol, opet, izaziva novo grčenje mišića, cirkulacija se još više pogoršava, što vodi u začarani krug, sve do ukočenja - objašnjava Damjanov.

Shutterstock

Čuvajte se klima uređaja

Kako vrućina utiče na išijas?

Povećana aktivnost po lepom vremenu u kombinaciji sa nezgodnim položajima tela, mogu da pogoršaju problem sa išijasom.

Ako već neko vreme imate problem sa išijasom, onda sigurno znate da obavezno morate da sebi prilagodite stolicu i radni sto koji koristite na poslu. Razgibajte se povremeno, ali isključivo nakon konsultacije sa lekarom, jer ako preterate, samo ćete povećati bol. Takođe, bilo bi dobro da izbegavate čučanje dok obavljete poslove napolju.

Doktori se slažu u jednom, šetnja je uvek dobra terapija za išijas. Ako ste u mogućnosti bilo bi dobro da nekoliko puta nedeljno idete na plivanje. 

Shutterstock

Vlažnost vazduha povećava bol

Vlažnost vazduha povećava bol

Pred kišu, kada je visoka vlažnost vazduha, to znači da polje niskog pritiska utiče na atmosferu, a nizak pritisak pogoršava išijas, bez obzira da li se radi o zimi ili letu. Svi koji su skloni upalama će osećati veći bol u ovakvim slučajevima.

Jedno od rešenja da smanjite efekat vlažnosti vazduha je da se vratite svom starom "neprijatelju" - klima uređaju. U klimatizovanim prostorijama je vlažnost vazduha niža, a korišćenje ventilatora u kuhinji, ili u kupatilu posle tuširanja, takođe može da pomogne.

Bolna leđa možete da tretirate i kockicama leda, piše Discspine.com.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)