Tetka Saveta

NE, NIJE BAPSKA FORA! Evo zašto nikako ne SMETE da perete prozore po vrućini - posledice mogu biti fatalne

Iako vam kombinacija sunčeve svetlosti i vode deluje kao odličan miks za čišćenje prozora, to nije baš tako.

07.07.2024 12:50

NE, NIJE BAPSKA FORA! Evo zašto nikako ne SMETE da perete prozore po vrućini - posledice mogu biti fatalne
Renaud Philippe / Panthermedia / Profimedia

Tačno je da upozorenje: Nikako nemojte da perete prozore po vrućini, deluje kao jedna od naših klasičnih bapskih izreka, međutim, stručnjaci tvrde da je ovo istina, i da morate da izbegavate glancanje stakla na prozorima bar dok ne minu vrućine.

Logika kaže, voda će se pre osušiti na visokoj temperaturi, pa zašto ne bismo onda očistili prozore?

A to je recept za katastrofu. 

Zašto ne smete da čistite prozore po vrućini?

Prvo, kada perete prozore po vrućini, sredstvo za čišćenje će prerano ispariti. Kada temperatura pređe 22 stepena Celzijusa, brzina isparavanja se udvostručuje, zbog čega će biti skoro nemoguće da očistite prozor, a da na njemu ne ostanu pruge.  

- Zamislite da želite da izglancate pod, a vosak se suši brže nego što možete da ga očistite. Isti princip važi i za prozore i zbog toga će vaš trud biti uzaludan jer će prozor izgledati kao da uopšte nije čišćen - navodi stručnjak za čišćenje Mišel Hansen.

shutterstock.com

Staklo može da pukne na ekstremnim temperaturama

Sa druge strane, zbog vrućine se staklo širi, i stvara se potencijal za pucanje ili pojavu pukotina, kada se nanese sredstvo za čišćenje. 

Termalni stres se pojavljuje kada na vrelo staklo sipate hladnu vodu, i tada postoji veliki rizik od lomljenja stakla. To naročito važi za regione u kojima je velika vrućina stalna pojava.

Takođe, pranje prozora po visokoj temperaturi je fizički iscrpljujuće. Najčešća posledica je dehidratacija.

- Zbog svega toga, moj savet je da prozore čistite tokom hladnijih delova dana. Optimalna temperatura za čišćenje prozora je od 10 do 22 stepena Celzijusa - smatra Alisija Džonson, stručnjak za čišćenje, navodi homesandgardens.com.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)