Odrasli

OVE 3 OPASNE INFEKCIJE MOŽETE DA POKUPITE NA BAZENU! Jednu stvar nikako ne smete da uradite kada uđete u vodu

More je daleko, a vama je potrebno instant osveženje? Pa, ništa bolje od kupanja u bazenu.

05.07.2024 10:35

OVE 3 OPASNE INFEKCIJE MOŽETE DA POKUPITE NA BAZENU! Jednu stvar nikako ne smete da uradite kada uđete u vodu
Shutterstock

Međutim, lekari upozoravaju da na gradskim bazenima morate da vodite računa jer veoma je lako pokupiti neku od infekcija koje su posledica bakterija u vodi. Iako hlor i brom koji se dodaju vodi u bazenima, ubijaju većinu bakterija, to ne znači da ste uvek bezbedni.

- Bez obzira na prisustvo hlora i broma, možete da dobijete neku od bolesti koje izazivaju bakterije u vodi. Takođe, možete da se razbolite i posle kontakta sa raznim hemikalijama - navodi Džejsen Kunc, stručnjak iz Centra za kontrolu bolesti (CDC)  

Najčešći uzroci infekcija na bazenu

- Jedan od najčešćih uzroka je dijareja. Ukoliko postoji incident sa fekalijama u bazenu, mora da se ispoštuje protokol za ponovno davanje dozvole za kupanje. Milioni bacila mogu da uđu u vodu posle ovakvog događaja - objašnjava doktorka Kler Rok sa Univerziteta John Hopkins.

Međutim, čak i bez ovakvih "incidenata" možete da se zarazite, a Kunc napominje da u vodi možete da pokupite brojne bacile, od norovirusa, preko šigele do ešerihije koli. U zavisnosti od patogena, simptomi infekcije mogu da budu mučnina, dijareja i povraćanje. 

Zašto hlor ne ubija bacile?

Osim što je bitno da u vodi postoji određeni odnos hlora i broma, važna je i pH vrednost vode. Međutim, još bitnija je činjenica da hloru treba izvesno vreme da počne da deluje. Sa druge strane bakterija pod nazivom kriptosporidijum je veoma otporna na hlor, i prema podacima CDC-a, ova bakterija je odgovorna za 49 odsto infekcija na bazenima. A koliko je kriptosporidijum opasan pokazuje činjenica da on može da preživi više od sedam dana!

Shutterstock

Hlor i brom ne mogu da ubiju sve bacile iz vode

Plivačko uvo

Ovo je infekcija koju izaziva bakterija dok se voda nalazi u spoljašnjem slušnom kanalu. Ova infekcija razara zaštitni sloj voska u ušima i nagriza kožu. Najčešće se javlja kod dece i ne prenosi se na druge ljude. Simptomi su crvenilo, oticanje i curenje iz ušiju.

Osip i kašalj

- Kada se hlor pomeša sa prljavštinom, znojem i urinom, može da izazove iritaciju. Najčešći simptomi su crvene oči, peckanje u očima, osip i kašalj. Takođe, ukoliko nivo pH  nije dobar u vodi, to može da izazove iritaciju kože i očiju.

Kako da se zaštitite?

Stručnjaci predlažu da se obavezno tuširate pre ulaska u vodu i to najmanje jedan minut što će efektivno ubiti sve štetne sastojke s vaše kože, piše Huffpost.com.

Takođe, savetuje se da nikako ne smete da progutate vodu iz bazena...

BONUS VIDEO: 

 

 

 

Komentari (0)