Kosa

KADA JE NORMALNO DA SE POJAVI SEDA KOSA? Ako se to dogodi u OVIM godinama, obratite se lekaru!

Primetili ste prve sede vlasi u kosi i uhvatila vas je panika?

03.07.2024 15:35

KADA JE NORMALNO DA SE POJAVI SEDA KOSA? Ako se to dogodi u OVIM godinama, obratite se lekaru!
shutterstock.com

Možete da odahnete, jer to nikako ne znači da je vaša mladost završena, i da sada idete samo putem starenja. Dermatolog Prijanka Kuri kaže da prve sede mogu da se pojave već u tinejdžerskim ili dvadesetim godinama.

- Što smo stariji, seda kosa postaje savim normalna, ali sasvim je moguće da se pojavi i prerano, a na to utiče čitav niz faktora - objašnjava Prijanka.

Kada je normalno da se pojavi seda kosa?

- Kada uđete u tridesete i četrdesete godine, pojavljuju se sede vlasi, i to je sasvim normalno, jer produkcija melanina u telu postepeno opada. Međutim, ako osoba skroz posedi pre 20. godine, to se obično naziva preranom sedom kosom. Sa druge strane, to je obično i znak da nešto nije u redu - navodi Prijanka Kuri. 

Šta izaziva preranu sedu kosu?

Genetika

Studija koja je objavljena u magazinu "Journal of Trichology", pokazala je da se sklonost ka ranoj sedoj kosi nasleđuje. Ukoliko ste rano posedeli, sasvim je moguće da se to isto dogodilo vašem ocu ili dedi.

Stres

Hormoni stresa mogu da naruše proizvodnju melanina, i dovode do rane pojave sedih vlasi. Klinička ispitivanja na miševima su pokazala da je bilo koji od četiri oblika stresa, prouzrokovao smanjenu produkciju melanina.

Shutterstock

Da li imate razlog za paniku?

Nedostatak vitamina

Manjak vitamina i minerala, naročito gvožđa, vitamina B12, bakra i cinka, može da dovede do rane sede kose. Takođe, nedostatk kalcijuma i vitamina D3 će ubrzati pojavu sedih vlasi.

Pušenje

Pušenje negativno utiče na folikule kose, i prouzrokuje pad u proizvodnji melanina. Istraživanje u kojem su učesnici bili podeljeni u dve grupe - u jednoj su bili ljudfi koji su "normalno" posedeli, a u drugoj oni kojima se to prerano dogodilo - pokazalo je da je mnogo više pušača bilo u grupi prerano osedelih.

Zdravstveni problemi

Osobe sa poremećajem štitne žlezde, vitiligom i autoimunim bolestima mogu prerano da osede. Takođe, izloženost hemikalijama u proizvodima za kosu i zagađeni vazduh može da ubrza pojavu sede kose.

Foto: Shutterstock

Nedostatak vitamina dovodi do rane sede kose

Da li prerana seda kosa može ponovo da se "oboji"?

 Ukratko, ne. Trenutno ne postoje bilo kakvi naučni dokaz da je obrnuti proces moguć, navodi Healthshots.com.

- Međutim, ako zdravo živite, balansirano se hranite i smanjite stres i druge negativne pojaver, to će usporiti proces pojave sede kose - zaključila je Prijanka Kuri.

Kad se seda kosa jednom pojavi, povratak originalnoj boji je moguć samo uz pomoć farbanja...

BONUS VIDEO:  


Komentari (0)