Odrasli

BOL POČINJE ODAVDE I TO JE SIMPTOM INFARKTA: Dr Borović tvrdi da je ova namirnica najvažnija, provereno pomaže

Velike promene temperature utiču u i na zdrave i na bolesne, a najosetljiviji su srčani bolesnici.

04.07.2024 17:25

BOL POČINJE ODAVDE I TO JE SIMPTOM INFARKTA: Dr Borović tvrdi da je ova namirnica najvažnija, provereno pomaže
Shutterstock, Printscreen/Youtube/PRVA

Kako navodi kardiolog doktor Petar Borović, statistika u Srbiji je katastrofalna. Naime, 46 odsto populacije ima visok krvni pritisak, dok 47 odsto stanovnika ima povišen procenat masti. Uz nedostatak fizičke aktivnosti, to je pravi recept za katastrofu.

- Najviše srčanih udara se dešava ujutru, jer ljudi ne piju dovoljno vode! Takođe, pre i posle oluja postoje velike oscilacije ne samo u tempretauri već i u oslobođenim jonima - navodi Borović i opisuje kako izgledaju najčešći simptomi srčanog udara:

- Kod većine ljudi, u nekim stresnim situacijama, bol počinje od levog ramena, spušta se duž ivice leve ruke. Nekome ide bol u vilicu, nekome u stomak. Kao vid prevencije veoma je važno da redovno proveravate pritisak i holesterol, i zdravo se hranite. Takođe, šetnja ujutru i uveče je od ključne važnosti.

shutterstock.com

Simptomi infarkta koje treba prepoznati

- Ženama savetujemo supice od povrća. Što više povrća i voća, da bi organizam imao komponente da izdrži - kaže doktor i otkriva da je za snižavanje stresa dobra kuvana pšenica i to dve-tri kašike dnevno:

- Pšenica ima obilje B vitamina. Dve-tri kašike, napraviti da bude ukusno, umesto slatkiša. Neko voli da samelje orahe, neko voli da stavi suvo grožđe, stavite malo šlaga, stavite voće. Najčešće se u nervozi pritisak jako poveća - rekao je kardiolog u emisiji 150 minuta na TV Prva, i naglasio važnost regulisanja masnoća, pijenja tableta za pritisak.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)