Odrasli

OVE NAMIRNICE NIKAKO NE SMETE DA JEDETE ZA DORUČAK: Zbog njih šećer skače u nebo, a Srbi ih tamane!

Doktori Erik Natkin i Rimas Geiga navode koje vrste doručka morate da izbegavate po svaku cenu.

08.07.2024 08:31

OVE NAMIRNICE NIKAKO NE SMETE DA JEDETE ZA DORUČAK: Zbog njih šećer skače u nebo, a Srbi ih tamane!
Volodko Marina / Alamy / Alamy / Profimedia

Doručak se i dalje smatra najvažnijim obrokom tokom dana, i zbog toga sebi činimo medveđu uslugu ako konzumiramo namirnice zbog kojih će nam šećer skočiti "u nebo". Na spisku "zabranjenih" se nalazi i nekolko namirnica koje Srbi obožavaju.

Kornfleks

Naravno, tanjir pahuljica je najbrže jutarnje rešenje za doručak, ali posledice po zdravlje mogu da budu velike. 

- Pahuljice su uglavnom rafinirani ugljeni hidrati i šećer. Oni se pretvaraju u glukozu, u roku od nekoliko minuta, i daju nam energetski podstrek, posle čega neminovno sledi pad i podsticanje žudnje za šećerom - navodi doktor Natkin.  

Krofne i mafini

Kada vam je potrebno nešto ukusno i slatko ujutru, krofne zvuče kao sjajan izbor ali imajte u vidu da su to faktički kolači za doručak, i da se sastoje od šećera, rafinisanog brašna i tranas masti. Zbog njih će drastično skoliti vaš nivo šećera, i posle kraćeg vremena, opet ćete biti gladni - tvrdi Geiga.  

Palačinke sa sirupom

Pa, šta ima bolje, od toplih, tek ispečenih palačinki ujutru? Međutim, ako želite da vodite računa o liniji, možda je bolje da odaberete neku drugu namirnicu. Palačinke su rafinisani ugljeni hidrati koji sami po sebi mogu da podignu nivo šećera u krvi. A kada se tu doda i slatki sirup, problem postaje još veći.

- Jedna četvrtina šolje sirupa sadrži više od 50 grama šećera, što je previše za organizam. Ako već ne možete bez njih, probajte da umesto sirupa koristite voćene namaze - objašnjava Natkin.

shutterstock.com

Peciva nisu najbolji izbor za doručak

Peciva 

Đevreci i peciva su brzo i ukusno jutranje rešenje, ali ova vrsta doručka je katastrofa za zdravlje. Peciva imaju visok glikemijski indeks, i kada ih pojedemo veoma brzo se pretvaraju u šećer u krvotoku. Peciva imaju malu nutritivnu vrednost, i dovode do brze pojave ponovne gladi.  

Voćni jogurt

Jogurt može da bude sjajan izbor za doručak. Međutim, kada odaberete varijantu sa veštačkim ukusom, to sasvim menja situaciju, piše Shefinds.com.

- Voćni jogurti često sadrže visok nivo dodatog šećera. Mnogo bolja opcija je da izaberete, na primer, grčki jogurt i da u njega dodate med ili neke sveže bobice - napominje Geiga.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)