Odrasli

ZBOG ČEGA SE UŠI ZAČEPE: Ovo sve dovodi do ludila, a evo kada morate odmah da odete kod lekara!

Može biti iritantno, ali u većini slučajeva nije opasno po zdravlje.

06.07.2024 15:01

ZBOG ČEGA SE UŠI ZAČEPE: Ovo sve dovodi do ludila, a evo kada morate odmah da odete kod lekara!
Shutterstock

Često zaboravljamo koliko su neraskidivo povezani, uši, grlo i nos. Zato je sasvim normalno da povremneno dolazi do začepljenja ušiju. Iako ova pojava nervira sve, to je ponekad i znak ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Najčešći uzroci začepeljenih ušiju su:

Blokada Eustahijeve tube

Ona povezuje srednje uho i grlo. Sluz i tečnosti kroz ovaj kanal dolaze do grla, gde ih gutamo. Ponekad se dešava da ove tečnosti budu blokirane u srednjem uhu, i tada dolazi do začepljenja ušiju.

Uz ovu blokadu običnu idu i prehlada, grip ili sinusitis.

Velika nadmorska visina

Eustahijeva tuba je takođe odgovorna za izjednačavanje pritiska u srednjem uhu. Začepljenje može da se pojavi nakon rionjenja, ili vožnje na planini, ali ipak se najčešće dešava tokom sletanja ili uzletanja aviona. Ukoliko je ovo začepljenje praćeno bolom, gubitkom sluha i vrtoglavicom, onda se radi o takozvanom "avionskom uhu".

Shutterstock

Ovo može da bude naznaka ozbiljnih problema

 

Visok pritisak 

Ljudi koji pate od hipertenzije mogu ida maju začepljene uši. Ako primetite zapušenost uha i blagu vrtoglavicu, izmerite pritisak i pokušajte da ga stabilizujete.

Simptomi ozbiljnih zdravstvenih problema 

Ako uz zapušene uši imate i oštre bolove, svrab, migrenu ili groznicu, to može da bude simptom ozbiljnih bolesti: alergije, upale srednjeg uha, upale Eustahijeve tube, Menijerovog sindroma... U tim slučajevima je najbolje rešenje da potražite pomoć lekara. 

Infekcija uha

Jedna od najčešćih je plivačka infekcija - to se dešava kada voda ostane u uhu posle plivanja. Dodatna vlaga podstiče rast gljivica i bakterija. Ova infekcija je obično praćena bolom, crvenilom i groznicom, piše Healthline.com.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)