Neprijatan zadah iz usta je nešto čega se mnogi pribojavaju, a ne znaju da to može da ukazuje i na određene zdravstvene probleme od oralnog zdravlja do problema sa stomakom. U ustima živi mnoštvo bakterija, koje se hrane ostacima hrane u ustima. Upravo te bakterije proizvode gasove koji isparavaju, koji su zapravo najčešći uzrok halitoze odnosno neprijatnog zadaha iz usta!
Mnogi ne znaju da i neke svakodnevne namirnice, pa čak i one za koje verujemo da ga ublažavaju, mogu zapravo pogoršati problem. Ovo je četiri uzroka neprijatnog zadaha iz usta, ali i saveti kako da ih rešite.
Alkohol
Ne radi se samo o mirisu alkohola nakon burnog provoda već i činjenici da alkohol isušuje usta. Kada pljuvačke ima manje, bakterije koje inače ispire ostaju i šire neprijatne mirise.
- Pljuvačka je prva linija odbrane zato što je puna je enzima koji razgrađuju i eliminišu bakterije - objašnjava stomatolog Džesika Imeri.
Dovoljno je jedno piće koje može da smanji lučenje pljuvačke ostavljajući prostor za razvoj bakterija koje izazivaju neprijatan zadah.
Hananeko_Studio/Shutterstock
Žvakaće gume sa pepermintom
U potrazi za brzinskim osveženjem daha, mnogi posežu za žvakaćim gumama. Nažalost, ako sadrže šećer problem postaje još gori.
Možda vas zanima…
- Šećer hrani bakterije koje proizvode sumporne gasove, što vodi još gorem zadahu - kaže dr Imeri.
Ako već žvaćete žvaku, neka bude bez šećera, ali imajte na umu da je to samo kratkoročna maska, ne rešenje problema.
Previše mesa
Meso samo po sebi nije štetno, ali preterani unos proteina može dovesti do metaboličke promene u telu. Tada se višak proteina pretvara u energiju kroz proces koji stvara nusproizvod - amonijak. On se oslobađa iz tela, između ostalog i kroz dah. Zato keto dijete i režimi sa visokim unosom proteina često "mirišu" manje prijatno.
Shutterstock
Sušeno voće
Sigurno vam nikad nije palo na pamet da uzrok neprijatnog zadaha može biti sušeno voće. Iako se često predstavlja kao zdrav zalogaj, stomatolozi upozoravaju da je sušeno voće prepuno prirodnih šećera i lepljive teksture.
- Netopiva vlakna celuloze zadržavaju se među zubima, gde se šećer akumulira i stvara savršeno okruženje za bakterije - ističe dr Imeri.
Ako ne želite da se odreknete sušenog voća, obavezno koristite konac za zube nakon konzumacije zato što četkica jednostavno nije dovoljna.
Da biste se rešili neprijatnog zadaha redovno perite zube i jezika, koristite konac za zube, redovno odlazite kod zubara i pijte dosta vode. Ne zaboravite da neprijatan zadah često nije samo pitanje estetike, već i signala da nešto u organizmu nije kako treba bilo da se radi o ishrani, dehidrataciji ili neredovnoj higijeni. Ako neprijatan zadah traje duže vreme i ne prolazi, iako se pridržavate svih pravila najbolje je da odete kod lekara kako bi vam proverili stanje organizma.
Komentari (0)