Odrasli

KO NIKAKO NE SME DA JEDE PARADAJZ, I ZA KOGA JE I KEČAP OPASAN: Osobe sa ovim oboljenjima moraju da ga izbegavaju

Za mnoge je paradajz najomiljenija namirnica, i bez njega se ne može zamisliti dobra salata.

12.07.2024 11:05

KO NIKAKO NE SME DA JEDE PARADAJZ, I ZA KOGA JE I KEČAP OPASAN: Osobe sa ovim oboljenjima  moraju da ga izbegavaju
Shutterstock

Međutim, koliko je za jedne koristan, za druge može da bude potencijalno opasan. Stručnjaci navode da se to pre svega odnosi na ljude sa bubrežnim problemima i sindromom nervoznih creva. Takođe, paradajz je i jak alergen, i samo poveća vaše hronične probleme.

Sindrom nervoznih creva (IBS)

Osobe koje boluju od ovog sindroma veoma su osetljive na određene namirnice, naročito na one koje sadrže mnogo vlakana i određene vrste šećera, kao što je fruktoza. Paradajz, naročito ako se konzumira u velikim količinama, može da izazove velike probleme sa varenjem kod osoba sa IBS-om.  

Bol u zglobovima

Previše paradajza u ishrani može da izazove bol u zglobovima! Razlog je alkaloid solanin, koji gradi kalcijum u tkivima, a u paradajzu ga ima dosta. Previše kalcijuma u tkivu može da izazove upalu, bol i otok u predelu zglobova.

Alergije

Intoleranciju na histamin karakteriše nemogućnost organizma da razloži histamin kroz metabolizam. Paradajz spada u namirnice sa visokim postotkom histamina, i osobe koje imaju intoleranciju na histamin mogu da dobiju simptome kao što su glavobolja, osip i svrab, začepljenje nosa i problemi sa varenjem, piše Onlymyhealth.com.    

Shutterstock

Paradajz može da izazove kamen u bubregu

Želudačni refluks

Paradajz spada u veoma kisele namirnice i zato može da izazove gorušicu kod ljudi koji pate od gastritisa ili gastroezofagealnog refluksa. Čak iako ste zdravi i ne patite od tih stomačnih problema, ako jedete puno paradajza ili paradajz sosa, i vi možete da iskusite ove neprijatne simptome.

Kamen u bubregu

Pojedine vrste kamenova u bubregu poput kalcijum oksalata mogu da budu pod velikim uticajem ishrane. Paradajz sadrži veliku količinu oksalata, supstance koja se teško razgrađuje u organizmu, i to može da dovede do stvaranja kamena u bubregu. Istovremeno, pradajz je i bogat izvor kalijuma koji takođe utiče na funkcionisanje bubrega. 

Urinarni problemi

Hrana koja sadrži puno kiseline, poput paradajza, može da iziritira bešiku. Ako patite od urinarne inkontinencije ili ste skloni drugim urinarnim problemima, najbolje je da izbegavate kiselu hranu. Kuvanje paradajza vam takođe neće pomoći u ovom slučaju, jer su sos od paradajza i kečap još gori izbor, prenosi Brightside.me.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)