Meso u kombinaciji sa krompirom je gotovo neizbežno u srpskoj kuhinji. Bilo da je u pitanju musaka ili šnicla sa pomfritom, a možda volite špagete bolonjeze deo su svakodnevne ishrane većine Srba.
Većina stručnjaka za ishranu zapadnih zemalja insistiraju da meso i krompir, odnosno testetninu ne treba mešati u istom obroku. Međutim, kako je objasnila ruska nutricionistkinja Viktorija Govoruško ovo je zastarela teorija.
Prema njenim rečima savremena nauka odavno je razbila mitove o odvojenoj ishrani, odnosno principima koje je američki naučnik promovisao još 1920. godine.
- Ta teorija već oko 15 godina važi za prevaziđenu, jer je novije razumevanje gastrointestinalnog sistema pokazalo da naš stomak nije toliko osetljiv na mešanje namirnica koliko se nekada verovalo - rekla je Govoruško.

Schutterstock/Sergii Koval
Ona je istakla da teorija jeste zastarela, ali pojedina zapažanja iz nje imaju smisla. Kod mnogih ljudi, kombinacije poput mesa sa krompirom ili testeninom zaista mogu izazvati osećaj težine u stomaku, nadimanje i nelagodu.
- Reakcije su individualne. Mnogo toga zavisi od navika i specifičnosti varenja konkretne osobe - dodala je ona.
Alergolog i imunolog Uljana Čemova upozorila na štetne kombinacije namirnica bogatih ugljenim hidratima. Kako navodi, prekomerna konzumacija hrane koja obiluje šećerima i brzo razgradivim ugljenim hidratima može dovesti do fermentacije u crevima, nadimanja i bolova u stomaku. Među takvim namirnicama nalazi se veliki broj svakodnevnih namirnica kao što su:
- banane
- urme
- grožđe
- mahunarke
- kupus
- kvas
- peciva na bazi kvasca
Nutricionistkinja Olga Redina ističe da sam krompir nije neprijatelj vitke linije, već način na koji ga jedemo. Važan je način pripreme kada može biti deo uravnoteženog obroka. Preporučuje ga u kombinaciji sa posnim mesom i uz dodatak zdravih masti poput maslinovog ulja.
Shutterstock/Nataliia Pyzhova

Ona je podsetila da krompir može biti dragocen izvor hranljivih materija, posebno tokom zimskog perioda. Prema njenim rečima, dovoljno je konzumirati ga dva puta nedeljno, a može biti i odlična osnova za dane posta, kada organizmu treba laganija i nutritivno bogata hrana.
Komentari (0)