Meso je već vekovima centralni deo ljudske ishrane. Ova namirnica je bogata proteinima, belančevinama i hranljivim materijama koje grade mišiće, jačaju imunitet i daju energiju. Ipak, kao i u svemu, zlatno pravilo glasi - umerenost je ključ.
Iako su proteini neophodni za naše zdravlje, njihova prekomerna konzumacija može izazvati niz neprijatnih simptoma koje neretko zanemarujemo. Međutim, oni mogu biti jasan znak upozorenja da našem organizmu nešto ne prija.
Stručnjaci sa čuvene klinike Majo i nutricionisti poput Džene Bradok ističu da upravo meso može biti okidač mnogih problema od umora i nadutosti do ozbiljnijih stanja poput kamena u bubregu. Ako ste ljubitelj mesa i ono se često nalazi na vašem tanjiru, obratite pažnju na ovih šest znakova koji ukazuju da biste trebalo da smanjite količinu mesa koju jedete.
1. Umor i pospanost
Iako proteini jesu gorivo za telo, njihov prekomerni unos može da ima suprotan efekat. Kada jedemo previše mesa, a premalo ugljenih hidrata, telo ostaje bez brzog izvora energije. Umesto šećera iz ugljenih hidrata, ono počinje da troši glukozu iz rezervi, što može da uspori rad mozga i izazove osećaj pospanosti i iscrpljenosti.

shutterstock.com
Ako uz to imate i gorušica nakon obroka, to je jasan signal da vašem sistemu za varenje treba više vremena da svari meso. U tom slučaju, pametno je odabrati laganiji obrok ili napraviti balans sa povrćem i žitaricama.
2. Dehidratacija
Preterivanje s mesom može dovesti do povećanog stvaranja ketona supstanci koje nastaju kada telo razgrađuje masti. Njihov višak dodatno opterećuje bubrege, koji za taj proces koriste ogromne količine vode. Rezultat? Dehidratacija, suva usta i češći osećaj žeđi.
Ako na vašem meniju dominira meso, trudite se da unosite dovoljno tečnosti i to najmanje dve litre vode dnevno.
3. Oštećena koža
Jedna od zamki čestog konzumiranja mesa jeste zanemarivanje ostalih namirnica. Voće i povrće bogato vitaminima tada padaju u drugi plan, a organizam polako oseća posledice. Nedostatak vitamina C, koji je gotovo odsutan u mesnim proizvodima, naročito se vidi na koži i kosi.
- Nedostatak vitamina C može dovesti do suve i ispucale kože, pa čak i do pojačanog rasta neželjenih dlačica -, objašnjava nutricionista Džena Bradok za Helt (The Healthy). Dakle, za blistav ten i zdravu kosu obavezno uvrstite više svežeg povrća i citrusa u ishranu.
4. Nadutost i zatvor
Ako posle obroka koji obiluje mesom imate osećaj težine, nadutosti ili vas muči zatvor, to može značiti da vaš organizam teško vari ovu namirnicu. Meso ne sadrži vlakna, a ona su ključna za zdravu probavu. Bez njih, proteini se sporo razgrađuju, što izaziva nelagodnost u stomaku.
Shutterstock/George Rudy
Rešenje? Ubacite integralne žitarice, mahunarke i povrće u svoj tanjir koji će pomoći varenju i vratiti ravnotežu.
5. Kamen u bubregu
Životinjski proteini sadrže purine jedinjenja koja se razgrađuju u mokraćnu kiselinu. Njeno prekomerno nakupljanje može povećati rizik od stvaranja kamena u bubregu. Osim toga, proteini iz mesa sadrže azot, koji podstiče gubitak kalcijuma kroz bubrege. Dugoročno, to može narušiti zdravlje bubrega i izazvati ozbiljne komplikacije.
Ako imate predispozicije za probleme s bubrezima, posebno obratite pažnju na količinu mesa u ishrani.
6. Loš zadah
Iako zvuči iznenađujuće, meso može biti jedan od glavnih uzroka neprijatnog zadaha. Kada organizam ne uspeva da svari veće količine proteina, dolazi do sporije razgradnje u crevima. Tokom tog procesa oslobađaju se toksini poput amonijaka, koji zatim izlaze kroz disajne puteve kao loš zadah.
Ako ste primetite da ni najjača žvaka ne može da osveži dah možda nije problem u oralnoj higijeni, već u količini mesa koju unosite.
Komentari (0)